Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Mikrorahoitus ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitus (EaSI)



EU tukee mikroyrityksiä ja yhteiskunnallisia yrityksiä InvestEU-ohjelmasta sekä työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskevasta EU:n ohjelmasta (EaSI) tarjottujen rahoitusvälineiden avulla.

EU:n mikrorahoitustuen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitustuen tavoitteena on edistää työpaikkojen luomista ja sosiaalista osallisuutta seuraavilla keinoilla:

  • Lisätään mikrorahoituksen saatavuutta heikossa asemassa oleville henkilöille, jotka haluavat käynnistää oman mikroyrityksen tai kehittää sitä.
  • Tuetaan yhteiskunnallisten yritysten kehittämistä etenkin helpottamalla niiden rahoituksen saantia.
  • Kehitetään mikroluottojen tarjoajien ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajien institutionaalisia valmiuksia antamalla neuvontaa ja teknistä apua.

Takaisinmaksettavasta rahoituksesta kiinnostuneet mikroyrittäjät tai yhteiskunnalliset yritykset voivat hakea suoraan tukea valittujen rahoituksen välittäjien kautta, joita EU tukee.

Rahoitus ja tekninen tuki

InvestEU-rahasto

Ohjelmakaudella 2021–2027 InvestEU-rahastosta saadaan liikkeelle yli 372 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja EU:n talousarviotakuun kautta, jonka suuruus on 26,2 miljardia euroa.

Tämän EU:n tukeman takuun toteuttavat InvestEU-ohjelman toteutuskumppanit, kuten Euroopan investointipankkiryhmä (EIP-ryhmä), kansainväliset rahoituslaitokset ja kansalliset kehityspankit.

Takuusta osoitetaan noin 2,8 miljardia euroa sosiaalisiin investointeihin ja osaamiseen vuoteen 2027 mennessä. Tähän sisältyvät investoinnit mikrorahoitukseen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitukseen.

Lisätietoja mikrorahoitusta ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitusta varten tarjottavista rahoitustuotteista on InvestEU-ohjelman toteutuskumppaneiden verkkosivustoilla: EIR ja CEB.

Jotta mikrorahoituslaitokset ja pankit voisivat saada EU:n tukea InvestEU-ohjelmasta ja EaSI-rahoitusvälineistä, niiden on hyväksyttävä mikroluottojen tarjoajien eurooppalaiset käytännesäännöt ja noudatettava niitä.

Lisätietoa InvestEU-ohjelmasta on InvestEU-verkkosivustolla ja yhteisötalouden palveluväylällä.

InvestEU-neuvontakeskus

InvestEU-neuvontakeskus tarjoaa neuvoja ja teknistä apua hankkeiden toteuttajille ja välittäjille. Neuvoja saa Euroopan komission verkkosivustolla olevasta keskitetystä yhteyspisteestä

Mikrorahoituksen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajat saavat neuvoja sekä Euroopan investointipankin että Euroopan neuvoston kehityspankin kautta.

Osallistavan sosiaalisen rahoituksen tekninen apu – SIFTA

Osallistavan sosiaalisen rahoituksen tekninen apu (SIFTA) on InvestEU-neuvontakeskuksen erityislohko, josta tuetaan mikrorahoituksen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajia. Siinä hyödynnetään EaSI-ohjelman teknisestä avusta saatuja hyviä kokemuksia.

EU tarjoaa SIFTAn ja InvestEU-ohjelman tärkeimmän neuvontakumppanin, Euroopan investointipankin, kautta monen muotoisia kohdennettuja palveluja mikrorahoituksen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajien valmiuksien parantamiseen.

Niihin kuuluvat räätälöity koulutus, työpajat, vertaisvaihdot ja opintokäynnit sekä mikroluottojen tarjoajien eurooppalaisten käytännesääntöjen noudattamista koskevat luokitukset ja arvioinnit.

Työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskevan EU:n EaSI-ohjelman (2014–2020) Mikrorahoitus ja yhteiskunnallinen yrittäjyys -lohko

Työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskeva EaSI-ohjelma oli rahoituskaudella 2014–2020 EU:n tason rahoitusväline, jonka tarkoituksena oli edistää korkeaa työllisyystasoa ja laadukkaita ja kestäviä työpaikkoja, taata riittävä ja kunnollinen sosiaalinen suojelu, torjua sosiaalista syrjäytymistä ja köyhyyttä sekä parantaa työoloja.

Mikrorahoituksen ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tukemiseen tarkoitettuja EaSI-rahoitusvälineitä oli alun perin kolme, joista yhdestä, EaSI-lainarahastosta, on edelleen saatavilla rahoitusta EIR:n verkkosivustolla. Kahteen muuhun välineeseen, EaSI-takaukseen ja EaSI-ohjelman alaiseen investointivalmiuksien kehittämiseen, ei enää hyväksytä uusia hakemuksia.

Nyt käynnissä olevalla kaudella 2021–2027 EaSI-ohjelmasta 2014–2020 tuli yksi Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) toimintalohkoista. Mikrorahoitusta ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitusta tukevien EU:n rahoitusvälineiden toiminta sen sijaan jatkuu InvestEU-ohjelmassa.

EaSIn lainarahasto

Kyseessä on 200 miljoonan euron suuruinen lainarahasto. Siitä annetaan etuoikeutettuja lainoja ja toissijaisia lainoja mikrorahoituslaitoksille ja yhteiskunnallisten yritysten lainanantajille. Tavoitteena on tehostaa jälleenlainausta mikroyrityksille ja yhteiskunnallisille yrityksille. 

EaSIn lainarahastosta pyritään parantamaan mikroyritysten, joista osa työllistää muita heikommassa asemassa olevia henkilöitä tai yrittäjän itsensä, ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen saantia, jotta tuetaan työpaikkojen luomista ja sosiaalista osallisuutta.

Lainarahasto toteutetaan EU:n, Euroopan investointipankin ja Euroopan investointirahaston yhteistyönä. Rahastoa hallinnoi Euroopan investointirahasto.

EaSI-takaus

EaSI-takauksesta sai tukea yhteensä 113 mikrorahoituksen tarjoajaa ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajaa, ja sen kokonaisbudjetti oli 130 miljoonaa euroa (90 miljoonaa euroa mikrorahoitukseen ja 40 miljoonaa euroa yhteiskunnallisten yritysten rahoitukseen).  

EaSI-takaus antaa mikroluottojen tarjoajille ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen tarjoajille mahdollisuuden tarjota rahoitusta myös sellaisille yrityksille, joita ne eivät riskien vuoksi muutoin pystyisi rahoittamaan.

Euroopan komissio on valinnut Euroopan investointirahaston (EIR) EaSI-takauksen täytäntöönpanijaksi.

EaSi: valmiuksien kehittäminen

EaSI-ohjelman valmiuksien kehittämistä koskevan välineen kokonaisbudjetti on 45 miljoonaa euroa, ja sen tavoitteena oli parantaa sellaisten valittujen rahoituksen välittäjien institutionaalisia valmiuksia, joiden toiminta ei ollut vielä kestävällä tasolla tai jotka tarvitsivat riskipääomaa kasvun ja kehityksensä ylläpitämiseksi. Tukimuotoina olivat pääomasijoitukset ja poikkeustapauksissa myös lainat.

Euroopan komissio valitsi Euroopan investointirahaston (EIR) EaSI-ohjelman alaisen investointivalmiuksia kehittävän aloitteen täytäntöönpanijaksi.

EaSI-ohjelman tekninen apu (2014–2020)

EaSI-ohjelman tekninen apu tarjosi tukea julkisen ja yksityisen sektorin rahoituksen välittäjille, jotka toimivat mikrorahoituksen ja yhteiskunnallisten yritysten rahoituksen alalla Euroopassa.

Palvelut kattoivat monenlaisia toimia, joilla pyrittiin kehittämään valmiuksia ja edistämään hyvien käytäntöjen vaihtoa. Tavoitteena oli parantaa rahoituksen saantia ja kehittää kestävä ekosysteemi eurooppalaista mikrorahoitusta ja yhteiskunnallisten yritysten rahoitusta varten.

Näihin palveluihin sisältyi välittäjien erityistarpeisiin räätälöityä koulutusta, vertaiskoulutusta, opintokäyntejä ja työpajoja, institutionaalisia arviointeja, investointivalmiutta koskevaa koulutusta, erityinen tukipalvelu sekä mikroluottojen tarjoajien osalta koulutusta ja mikroluottojen tarjoajien eurooppalaisten käytännesääntöjen noudattamista koskevia arviointeja.

Jaa tämä sivu