Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Het actieplan van de Europese pijler van sociale rechten

De Europese pijler van sociale rechten omvat twintig grondbeginselen en rechten die voor rechtvaardige en goed functionerende arbeidsmarkten en stelsels voor sociale bescherming moeten zorgen.

Met het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten worden de beginselen omgezet in concrete acties voor de burgers. Ook worden kerndoelen voor de EU voor 2030 voorgesteld.

De uitvoering van de pijler van sociale rechten is een gedeelde verantwoordelijkheid van de EU-instellingen, de nationale, regionale en lokale overheden, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld.

Drie ambitieuze EU-streefcijfers voor 2030

78%
Werkgelegenheid
tegen 2030 moet ten minste 78% van de bevolking van 20 tot en met 64 jaar een baan hebben
60%
Opleiding
in 2030 moet ten minste 60% van alle volwassenen jaarlijks een opleiding volgen
15 miljoen
Armoedebestrijding
het aantal mensen dat door armoede of sociale uitsluiting wordt bedreigd, moet met minstens 15 miljoen worden verminderd

 

Van theorie naar praktijk

Waar staan we?

  • De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan een periode van zes jaar van stijgende arbeidsparticipatie, die in het derde kwartaal van 2020 72,4% bedroeg.
  • In 2016 nam elk jaar slechts 37% van de volwassenen deel aan leeractiviteiten.
  • Uit cijfers van Eurostat blijkt dat in 2021 meer dan een op de vijf mensen in de EU het risico liep op armoede of sociale uitsluiting (21,7% van de bevolking of 95,4 miljoen mensen). Kinderarmoede bedroeg 24,4%.

Nationale streefcijfers

De EU-ministers van werkgelegenheid en sociale zaken hebben hun nationale streefcijfers op 16 juni 2022 voorgelegd. Samen zetten de toezeggingen van de lidstaten de EU vast op weg om de belangrijkste streefcijfers van de EU te halen of zelfs te overtreffen.

Hoe Europeanen denken over een sociaal Europa

“Kleine, praktische dingen zoals erkenning van diploma’s, een burgerservicenummer krijgen, loonadministratie en alles wat verder nog komt kijken bij verhuizen naar een ander EU-land, zouden makkelijk moeten zijn.”

Pascal, Nederland

 

“Ik werk voor een bedrijf dat diversiteit en inclusie belangrijk vindt en veel moeite doet om vooroordelen op grond van geslacht of andere eigenschappen te voorkomen. De EU zou eens naar zo’n voorbeeld zou moeten kijken, want we hebben goede ideeën die andere bedrijven zouden kunnen volgen.”

Alexandra, Roemenië

 

“Het moet makkelijk en aantrekkelijk zijn om in Europa als zelfstandige te werken, naast je baan, opleiding of pensioen. Dat geeft je niet alleen een beter inkomen, maar het houdt mensen van alle leeftijden actief en verbindt hen over nationale grenzen heen.”

Wolfgang, Oostenrijk

Openbare raadpleging

Deze getuigenissen zijn afkomstig van een grote openbare raadpleging waarop meer dan 1000 schriftelijke reacties zijn gekomen van EU-landen, regio’s, steden, sociale partners, maatschappelijke en internationale organisaties, bedrijven, denktanks en individuele burgers. Daarnaast heeft de Commissie meer dan 1500 hoofdrolspelers, waaronder het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s, geraadpleegd via speciale webinars. In het actieplan is rekening gehouden met de resultaten van de raadplegingen.

Eurobarometer-enquête

9 op de 10 Europeanen (88%) vinden een sociaal Europa voor hen persoonlijk belangrijk, zo blijkt uit een Eurobarometer-enquête van 2021 over sociale kwesties.

Meer over de Eurobarometer-enquête

Sociale top van Porto en sociaal engagement van Porto

Op de sociale top van Porto op 7-8 mei 2021, een initiatief van het Portugese voorzitterschap van de Raad, is nog eens bevestigd dat de mens bij het herstel van Europa en ook daarna op de eerste plaats moet komen. Daarnaast vormde de top een uitgelezen kans om op het hoogste politieke niveau samen de belofte om de sociale pijler uit te voeren, te hernieuwen.

Op 7 mei hebben de partners de drie kerndoelen voor 2030 van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten van de Commissie onderschreven in een gezamenlijke verklaring van Porto over sociaal engagement.

Op 8 mei hebben de leden van de Europese Raad de Verklaring van Porto over sociale zaken aangenomen.

Op 25 juni heeft de Europese Raad de EU-kerndoelen van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten conform de Verklaring van Porto verwelkomd.

Stemmen uit heel Europa op de sociale top van Porto

Charles Michel
“Aan wie beweert dat het sociale Europa onzichtbaar is, zeg ik: onzichtbaar zoals de lucht die we inademen. Die lucht is onzichtbaar, maar van levensbelang voor de mens.”
David Maria Sassoli
“De Europese top van Porto mag geen eindpunt zijn, maar een startpunt voor een sociaal herstel.”
Mario DRAGHI
“We moeten de doelstellingen en mijlpalen van de sociale pijler vastleggen in het Europees Semester.”
Emmanuel Macron
“Als Europeanen vormen we het antwoord op de crisis waarmee we te maken hebben: een sociaal antwoord, in overeenstemming met onze waarden.”

 

De krachten bundelen voor een socialer Europa

De Europese pijler van sociale rechten in daden omzetten, dat is een gedeelte politieke belofte en verantwoordelijkheid van de EU-instellingen, de nationale, regionale en lokale overheden, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld, die daarbij allemaal hun eigen rol spelen.

De lidstaten moeten maximaal gebruikmaken van het EU-budget voor hervormingen en investeringen, dat nu hoger is dan ooit: de EU-begroting, NextGenerationEU, het Europees Sociaal Fonds Plus, enz.

Het engagement van de nationale, regionale en lokale overheden, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld is essentieel voor het in de praktijk brengen van de pijler.
De lidstaten moeten optimaal gebruikmaken van het Europees Semester om economische, werkgelegenheids- en sociale hervormingen en investeringen te coördineren, en daarbij de mensen en hun welzijn centraal stellen.
Door internationaal op sociaal gebied het goede voorbeeld te geven, kan de EU haar voortrekkersrol in de wereld blijven spelen en waardig werk en sociale inclusie wereldwijd bevorderen.

Tijdschema en kernactiviteiten

Het actieplan telt een aantal EU-maatregelen die de Commissie tijdens haar huidige mandaat (vóór eind 2024) zal nemen, voortbouwend op de vele acties die al zijn ondernomen sinds de presentatie van de Europese pijler van sociale rechten in Göteborg (Zweden) in 2017. Het is de bijdrage van de Commissie aan de praktische uitvoering van de sociale pijler.

  1.  
    Wat is in het derde kwartaal van 2021 gerealiseerd
  2.  
    2022

    Verslag over de uitvoering van de arbeidstijdenrichtlijn

    Herziening van de doelstellingen van Barcelona

    Initiatief “Pathways to School Success”

    Herziening van het kwaliteitskader voor stages

    Initiatief inzake langdurige zorg

    Initiatief inzake collectieve onderhandelingen voor zelfstandigen

    Verslag van de nieuwe groep deskundigen op hoog niveau over de toegang tot toereikende en duurzame sociale bescherming 

    Nieuwe instrumenten en indicatoren met betrekking tot de toegang tot gezondheidszorg

    Wetgevingsvoorstellen om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke chemische stoffen, waaronder asbest, te verminderen

    Aanbeveling van de Raad inzake het minimuminkomen

    Initiatief met betrekking tot de sociale dialoog 

    Richtsnoeren inzake voorafgaande beoordelingen van de verdelingseffecten 

    Eerste EU-verslag over de toegang tot essentiële diensten

  3.  
    2024
    Eerste evaluatie van de Europese Arbeidsautoriteit
  4.  
    2025
    Herziening van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten

 

Delen