Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων ορίζει 20 βασικές αρχές και δικαιώματα που πρέπει να διέπουν τη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων μετατρέπει τις αρχές σε συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος των πολιτών. Προτείνει επίσης πρωταρχικούς στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η ΕΕ έως το 2030.

Η υλοποίηση του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή ευθύνη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

Τρεις φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ έως το 2030

78 %
Απασχόληση
τουλάχιστον το 78 % του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται έως το 2030
60 %
Κατάρτιση
τουλάχιστον το 60 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχει σε καταρτίσεις κάθε χρόνο έως το 2030
15 εκατομμύρια
Μείωση της φτώχειας
μείωση κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό

 

Oι αρχές γίνονται πράξη

Πού βρισκόμαστε

  • Η κρίση του κορονοϊού σταμάτησε την εξαετή θετική πορεία στον τομέα της απασχόλησης, με ποσοστό απασχόλησης 72,4 % έως το τρίτο τρίμηνο του 2020.
  • Έως το 2016 μόνο το 37 % των ενηλίκων συμμετείχαν σε μαθησιακές δραστηριότητες κάθε χρόνο.
  • Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2021 πάνω από ένα στα πέντε άτομα στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (21,7 % του πληθυσμού ή 95,4 εκατομμύρια άτομα). Η παιδική φτώχεια ανερχόταν στο 24,4 %.

Εθνικοί στόχοι

Οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ παρουσίασαν τους εθνικούς τους στόχους στις 16 Ιουνίου 2022. Ο συνδυασμός των δεσμεύσεων όλων των κρατών μελών θέτει την ΕΕ σε σταθερή πορεία για την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ.

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την κοινωνική Ευρώπη

«Θα πρέπει να διευθετούνται εύκολα τα μικρά, πρακτικά ζητήματα, όπως η επικύρωση διπλωμάτων, η απόκτηση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, η διαχείριση μισθών και ο,τιδήποτε σχετίζεται με τη μετακίνηση από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.»

Pascal, Κάτω Χώρες

 

«Εργάζομαι σε μια εταιρεία που δίνει μεγάλη έμφαση στην πολυμορφία και τη συμπεριληπτικότητα και καταβάλλει πολλές προσπάθειες για την αποφυγή προκαταλήψεων με βάση το φύλο ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει υπόψη της αυτά τα παραδείγματα, καθώς έχουμε πολύ καλές ιδέες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες.»

Alexandra, Ρουμανία

 

«Θα πρέπει να είναι εύκολο και ελκυστικό να είναι κάποιος αυτοαπασχολούμενος στην Ευρώπη, παράλληλα με άλλη εργασία, επιμόρφωση ή σύνταξη. Αυτό μπορεί, από τη μια πλευρά, να βελτιώσει το εισόδημα και, από την άλλη, εξασφαλίζει τη συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών και τα συνδέει πέρα από εθνικά σύνορα.

Wolfgang, Αυστρία

Δημόσια διαβούλευση

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν μέρος ευρείας δημόσιας διαβούλευσης, με πάνω από 1000 γραπτές συμμετοχές από κράτη μέλη, περιφέρειες, πόλεις, κοινωνικούς εταίρους, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, ομάδες προβληματισμού και πολίτες. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη 1500 και πλέον βασικών συντελεστών —μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών— μέσω ειδικών διαδικτυακών σεμιναρίων. Το σχέδιο δράσης βασίζεται στα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης.

Έρευνα Ευρωβαρόμετρου

9 στους 10 Ευρωπαίους (88 %) θεωρούν την κοινωνική Ευρώπη σημαντική γι’ αυτούς προσωπικά, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2021 για κοινωνικά θέματα.

Περισσότερα για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο και κοινωνική δέσμευση του Πόρτο

Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου 2021, που διοργανώθηκε από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου, έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν εκ νέου η δέσμευση και η φιλοδοξία να δοθεί προτεραιότητα στον άνθρωπο όσον αφορά την ανάκαμψη της Ευρώπης και πέραν αυτής. Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για να συνασπιστούν οι δυνάμεις που θα ανανεώσουν, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη δέσμευση για την υλοποίηση του κοινωνικού πυλώνα.

Στις 7 Μαΐου οι εταίροι προσυπέγραψαν τους τρεις πρωταρχικούς στόχους για το 2030 που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων με μια κοινή κοινωνική δέσμευση του Πόρτο.

Στις 8 Μαΐου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκριναν τη διακήρυξη του Πόρτο για τις κοινωνικές υποθέσεις.

Στις 25 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ που ορίζονται στο σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Πόρτο.

Φωνές από όλη την Ευρώπη στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο

Charles Michel
«Σε όσους λένε ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι αόρατη, θα έλεγα —όπως αόρατος είναι και ο αέρας που αναπνέουμε. Ο αέρας αυτός είναι αόρατος αλλά απαραίτητος για την ανθρώπινη ζωή.»
David Maria Sassoli
«Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής του Πόρτο δεν πρέπει να αποτελεί σημείο άφιξης, αλλά σημείο εκκίνησης για μια κοινωνική ανάκαμψη.»
Mario Draghi
«Πρέπει να κατοχυρώσουμε τους στόχους και τα ορόσημα του πυλώνα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.»
Emmanuel Macron
«Ως Ευρωπαίοι, διαμορφώνουμε την απάντηση στην κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι: η απάντηση είναι κοινωνική, σύμφωνα με τις αξίες μας.»

 

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης

Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή πολιτική δέσμευση και ευθύνη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, καθένας από τους οποίους έχει κάποιο ρόλο να παίξει, ανάλογα με τις αρμοδιότητές του.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τα πρωτοφανή κονδύλια που προσφέρει η ΕΕ για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων: τα κονδύλια αυτά προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και άλλες πηγές.

Η συμμετοχή των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πυλώνα.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θέτοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους και την ευημερία τους.
Η καθοδήγηση και η διεθνής δράση της ΕΕ στον κοινωνικό τομέα συμβάλλουν στην επιβεβαίωση του ρόλου της ΕΕ ως υπεύθυνης παγκόσμιας ηγετικής δύναμης και, με τον τρόπο αυτόν, προωθούν την αξιοπρεπή εργασία και την κοινωνική συμπερίληψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρονοδιάγραμμα και βασικές δράσεις

Το σχέδιο δράσης καθορίζει μια σειρά ενωσιακών δράσεων που δεσμεύεται να αναλάβει η Επιτροπή κατά την τρέχουσα εντολή (έως το τέλος του 2024), αξιοποιώντας τις πολυάριθμες δράσεις που δρομολογήθηκαν ήδη μετά τη διακήρυξη για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2017. Αυτό το σχέδιο δράσης αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στην υλοποίηση των αρχών του κοινωνικού πυλώνα.

  1.  
    Έχουν ήδη επιτευχθεί το 2020

    Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων 
    Βιομηχανική στρατηγική και στρατηγική για τις ΜΜΕ 
    Μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) 
    Αναθεωρημένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 
    Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και REACT-EU
    Ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα 
    Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
    Στήριξη της απασχόλησης των νέων, συνοδευόμενη από ενισχυμένες εγγυήσεις για τη νεολαία
    Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης
    Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027)
    Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού
    Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά, συνοδευόμενο από αντίστοιχη σύσταση του Συμβουλίου για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά
    Κύμα ανακαινίσεων
    Σύμφωνο για τις δεξιότητες 
    Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ενσωμάτωση και την ένταξη
    Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ
    Πρόταση οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς
    Στρατηγική για τα φάρμακα

  2.  
    Έχουν ήδη επιτευχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021
  3.  
    2022

    Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας

    Αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης

    Πρωτοβουλία «Δρόμοι προς τη σχολική επιτυχία»

    Αναθεώρηση του πλαισίου ποιότητας για την πρακτική άσκηση

    Πρωτοβουλία για τη μακροχρόνια φροντίδα

    Πρωτοβουλία για συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους αυτοαπασχολούμενους

    Έκθεση της νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου σχετικά με την πρόσβαση σε επαρκή και βιώσιμη κοινωνική προστασία 

    Νέα εργαλεία και δείκτες για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

    Νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμιάντου

    Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα

    Πρωτοβουλία για τον κοινωνικό διάλογο 

    Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις των διανεμητικών επιπτώσεων 

    Πρώτη έκθεση της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες

  4.  
    2024
    Πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας
  5.  
    2025
    Επανεξέταση του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα