Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Combaterea discriminării la locul de muncă



Introducere

Egalitatea de șanse este un drept! Tratamentul echitabil este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Discriminarea pe motive de sex, vârstă, handicap, origine etnică sau rasială, religie, convingeri sau orientare sexuală este ilegală.   

Egalitate de tratament între femei și bărbați

Normele privind egalitatea de drepturi între femei și bărbați există încă din primele zile ale Comunității Europene.  

Începând cu anii 1970, au fost adoptate în total 16 acte legislative cu scopul de a garanta că femeile și bărbații beneficiază de un tratament echitabil și egal la locul de muncă.  

Aceste acte legislative acoperă diverse domenii, printre care egalitatea de tratament în cadrul procedurilor de angajare, egalitatea de tratament la locul de muncă, transparența salarială, protecția lucrătoarelor gravide și a mamelor care alăptează, dreptul la concediu de maternitate și pentru creșterea copilului, precum și alte dispoziții privind echilibrul între viața profesională și cea privată.  

Milioane de femei și bărbați din întreaga Europă se bucură de aceste drepturi în fiecare zi, dar puțini dintre ei știu că Uniunea Europeană este inițiatoarea acestor acte legislative!  

Combaterea altor forme de discriminare la locul de muncă

În anul 2000, au fost adoptate noi norme care interzic discriminarea și pe alte motive – acestea de adaugă așadar actelor legislative privind egalitatea de drepturi între femei și bărbați. În baza acestor noi norme, este ilegală discriminarea pe motive de:  

  • origine rasială și etnică
  • religie și convingeri 
  • invaliditate
  • orientare sexuală
  • vârstă.  

Aceste cinci domenii, împreună cu discriminarea de gen, sunt incluse în Tratatul de la Lisabona: sunt domenii în care UE poate acționa.  

Desigur, discriminarea poate apărea și din alte motive, de exemplu pentru că o persoană este căsătorită sau nu, pentru că are un anumit nivel de venit sau pentru că locuiește într-un anumit loc. Discriminarea se poate produce și din cauza unei combinații de motive diferite, de exemplu din cauza vârstei și a sexului unei persoane (o femeie în vârstă ar putea fi deosebit de vulnerabilă la tratamentul inechitabil de pe piața muncii).    

Actele normative care protejează persoanele împotriva discriminării din cauza originii lor rasiale și etnice acoperă nu numai ocuparea forței de muncă, ci și alte domenii ale vieții de zi cu zi în care pot apărea tratamente inechitabile, de exemplu în mediul școlar sau în ceea ce privește accesul la locuințe, la asistență medicală sau la bunuri și servicii (magazin, restaurant, hotel etc.).  

Toate țările din UE trebuie să respecte aceste norme privind egalitatea, la fel și cele care doresc să adere la UE. 

Legislația UE privind ocuparea forței de muncă stabilește niveluri minime de protecție care se aplică tuturor persoanelor care trăiesc și muncesc în Uniunea Europeană. Autoritățile naționale pot stabili obiective și mai ambițioase adoptând măsuri juridice mai stricte.  

Asistență

Pentru a afla mai multe despre drepturile și obligațiile care vă revin în baza legislației europene în materie de egalitate, accesați linkurile de pe această pagină – punctele de contact din țara dumneavoastră unde puteți solicita consiliere

Legislația este esențială în lupta pentru egalitate, însă suntem conștienți că trebuie să facem mai mult decât atât. De aceea, Uniunea Europeană sprijină o serie de măsuri de combatere a discriminării – de la finanțarea unor proiecte, până la realizarea de studii prin care să contribuie la sensibilizarea publicului și la campaniile de informare.

Distribuiți pagina