Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Syrjinnän torjunta työpaikoilla



Johdanto

Yhtäläiset mahdollisuudet ovat kaikkien oikeus! Oikeudenmukainen kohtelu on perusoikeus Euroopan unionissa. Syrjintä sukupuolen, iän, vammaisuuden, etnisen alkuperän tai rodun, uskonnon, vakaumuksen tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella on laitonta.   

Naisten ja miesten tasa-arvoinen kohtelu

Lainsäädäntöä naisten ja miesten yhtäläisistä oikeuksista on ollut olemassa Euroopan yhteisön alkuajoista lähtien.  

1970-luvulta alkaen on hyväksytty kaikkiaan 16 säädöstä, joiden tarkoituksena on varmistaa naisten ja miesten oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu työelämässä.  

Niissä vahvistetaan sääntöjä muun muassa yhdenvertaisesta kohtelusta työnhaussa ja työssä, palkkauksen avoimuudesta, raskaana olevien ja imettävien työntekijöiden suojelusta, oikeudesta äitiyslomaan ja vanhempainvapaaseen sekä muista työ- ja yksityiselämän tasapainottamiseen vaikuttavista seikoista.  

Miljoonat naiset ja miehet eri puolilla Eurooppaa hyötyvät näistä oikeuksista joka päivä – vain harvat kuitenkaan tietävät, että Euroopan unioni on näiden lakien takana!  

Muiden syrjinnän muotojen torjunta työelämässä

Naisten ja miesten yhtäläisiä oikeuksia koskevia lakeja täydennettiin vuonna 2000 uudella EU:n lainsäädännöllä, jossa kielletään myös muihin syihin perustuva syrjintä. Uusien lakien mukaan on laitonta syrjiä ketään seuraavien perusteella:  

  • rotu tai etninen alkuperä
  • uskonto tai vakaumus 
  • vammaisuus
  • sukupuolinen suuntautuminen
  • ikä  

Nämä viisi syrjintäperustetta sekä sukupuoleen perustuva syrjintä sisältyvät Lissabonin sopimukseen aloina, joilla EU voi toteuttaa toimia syrjinnän torjumiseksi.  

Syrjintää voi tietenkin esiintyä muidenkin syiden perusteella, kuten ihmisten siviilisäädyn taikka tulotason tai asuinpaikan perusteella. Syrjintä voi myös perustua samanaikaisesti useampaan syyhyn, kuten ikään ja sukupuoleen (esimerkiksi ikääntynyt nainen saattaa olla erityisen altis epäoikeudenmukaiselle kohtelulle työmarkkinoilla).    

Lait, joilla suojellaan ihmisiä rotuun ja etniseen alkuperään perustuvalta syrjinnältä, eivät koske ainoastaan työelämää vaan myös muita arkielämän alueita, kuten koulutusta, asumista ja terveydenhuoltoa. Myös tavaroiden ja palvelujen saantiin saattaa liittyä epäoikeudenmukaista kohtelua esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa.  

Kaikkien EU-maiden on noudatettava näitä tasa-arvosääntöjä. Myös EU:hun liittyvien maiden on noudatettava samoja sääntöjä. 

Yhdenvertaista kohtelua koskevassa EU:n lainsäädännössä vahvistetaan vähimmäissuojelu, johon kaikilla Euroopan unionissa asuvilla tai työskentelevillä ihmisillä on oikeus. EU-maat voivat hyväksyä vähimmäissuojelua tiukempia lainsäädäntötoimia.  

Yhteystiedot

Lisätietoa EU:n tasa-arvolainsäädännön mukaisista oikeuksista ja velvollisuuksista sekä tiedot kunkin EU-maan tiedotus- ja neuvontapisteistä saa oheisten linkkien kautta. 

Lainsäädäntö on ehdoton edellytys tasa-arvon parantamiseksi, mutta se yksinään ei riitä. Siksi Euroopan unioni edistää lukuisia toimia syrjinnän torjumiseksi: se rahoittaa hankkeita, toteuttaa tutkimuksia ja tukee tiedotus- ja valistuskampanjoita.

Jaa tämä sivu