Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Digitalizarea mecanismului de coordonare a securității sociale

În 2021, aproximativ 16 milioane de cetățeni ai UE/AELS locuiau în altă țară din UE sau AELS și aproape 100 de milioane de călătorii în scop turistic au fost efectuate într-un alt stat membru al UE.

Pentru a vă proteja drepturile atunci când vă stabiliți într-o altă țară din Europa, există norme de coordonare a sistemelor de securitate socială, acestea urmând să fie actualizate.

Digitalizarea poate îmbunătăți și mai mult coordonarea sistemelor de securitate socială și poate sprijini mobilitatea echitabilă a forței de muncă.

Acesta este motivul pentru care Comisia a prezentat o comunicare cu obiective pentru digitalizare pe termen scurt și lung.

De ce este importantă digitalizarea?

Utilizarea mai multor instrumente digitale pentru coordonarea sistemelor de securitate socială prezintă numeroase avantaje, și anume:

  • reduce sarcina administrativă și costurile pentru persoanele care se stabilesc într-o altă țară sau care conduc o societate acolo
  • îmbunătățește calitatea serviciilor publice și accelerează procedura de coordonare a sistemelor de securitate socială
  • ajută instituțiile să facă schimb de informații și să colaboreze mai bine prin îmbunătățirea schimbului de date și a automatizării
  • reduce la minimum riscul de erori și de fraude în domeniul securității sociale, inclusiv în ceea ce privește utilizarea de documente falsificate, consolidând astfel protecția lucrătorilor și mobilitatea echitabilă a forței de muncă.

Obiectivul de digitalizare în materie de coordonare a securității sociale se aliniază, de asemenea, la obiectivele programului de politică privind deceniul digital al Europei, care vizează transformarea serviciilor publice, promovarea schimbului transfrontalier de informații și simplificarea interacțiunilor cu cetățenii.

Inițiative digitale în acest domeniu

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială prevăd ca statele membre să utilizeze tehnologiile digitale pentru a accesa, prelucra și face schimb de date în domeniu. De asemenea, acestea invită statele membre să se asigure că serviciile pentru persoanele care își exercită dreptul de a circula liber pe teritoriul UE sunt ușor de utilizat.

Țările UE și Comisia lucrează în prezent la 2 inițiative-cheie în acest domeniu:

1. Facilitarea schimbului de informații și a colaborării între instituțiile de securitate socială

Schimbul electronic de informații privind securitatea socială (EESSI) este un sistem informatic care ajută instituțiile de securitate socială din toată Europa să facă schimb de informații. Aceasta înseamnă că instituțiile naționale pot prelucra mai rapid și mai sigur cererile în domeniul securității sociale (de exemplu, pentru prestații de șomaj, prestații medicale, prestații familiale și pensii).

2. Simplificarea interacțiunilor între cetățeni, întreprinderi, instituțiile de securitate socială și alte organisme publice

În cadrul inițiativei privind pașaportul european de securitate socială, Comisia a lansat un proiect-pilot pentru a analiza posibilitatea de a verifica digital drepturile de securitate socială ale cetățenilor la nivel transfrontalier.

Întrebări și răspunsuri

Tot ce trebuie să știți despre pașaportul european de securitate socială.

Distribuiți pagina