Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Ψηφιοποιημένος συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης

Το 2021 περίπου 16 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ/ΕΖΕΣ ζούσαν σε άλλη χώρα της ΕΕ ή της ΕΖΕΣ και σχεδόν 100 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Υπάρχουν κανόνες συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης για την προστασία των δικαιωμάτων σας στην κοινωνική ασφάλιση όταν μετακινείστε εντός της Ευρώπης. Οι κανόνες αυτοί εκσυγχρονίζονται.

Η ψηφιοποίηση μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και να στηρίξει τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή παρουσίασε ανακοίνωση με στόχους για την ψηφιοποίηση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Γιατί είναι σημαντική η ψηφιοποίηση;

Η χρήση περισσότερων ψηφιακών εργαλείων για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης έχει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα:

  • μειώνει τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για τα άτομα που μετακινούνται σε άλλη χώρα ή διευθύνουν επιχείρηση σε άλλη χώρα
  • βελτιώνει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και επιταχύνει τις διαδικασίες συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης
  • βοηθά τα θεσμικά όργανα να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται καλύτερα μέσω της βελτιωμένης ανταλλαγής δεδομένων και της αυτοματοποίησης
  • ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σφαλμάτων και απάτης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλαστών εγγράφων, ενισχύοντας έτσι την προστασία των εργαζομένων και τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού

Ο στόχος της ψηφιοποίησης του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης ευθυγραμμίζεται επίσης με τους στόχους του προγράμματος πολιτικής «Ψηφιακή δεκαετία» της Ευρώπης, το οποίο αποσκοπεί στον μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών, στην προώθηση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών και στην απλούστευση των αλληλεπιδράσεων με το κοινό.

Ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό

Οι κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης ζητούν από τις χώρες να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες για την πρόσβαση, την επεξεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης. Ενθαρρύνουν επίσης τις χώρες να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες για τα άτομα που ασκούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ΕΕ είναι φιλικές προς τον χρήστη.

Οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή εργάζονται επί του παρόντος για 2 βασικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό:

1. Διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Το σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI) βοηθά τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να ανταλλάσσουν πληροφορίες κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικοί φορείς είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. για παροχές ανεργίας, παροχές υγειονομικής περίθαλψης, οικογενειακές παροχές και συντάξεις) ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

2. Απλούστευση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του κοινού, των επιχειρήσεων, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων δημόσιων φορέων

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης, η Επιτροπή δρομολόγησε πιλοτικό έργο για να διερευνήσει τη σκοπιμότητα της ψηφιακής επαλήθευσης των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Εδώ θα βρείτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον ψηφιοποιημένο συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα