Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Navigația prin satelit

Galileo

Un blocaj în trafic și o programare care nu trebuie ratată. O situație tipică în care sistemele de navigație prin satelit se dovedesc extrem de necesare, dar și un moment în care limitele tehnologiei existente pot fi clar remarcate. Interferențele și disponibilitatea limitată a semnalelor în orașe cu clădiri înalte împiedică, adesea, recepționarea unor informații vitale în timp util. Cu ajutorul sistemului Galileo, această problemă va fi de domeniul trecutului. 

Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, este cea mai mare infrastructură spațială concepută în Europa, rezultat al efortului comun al tuturor țărilor europene. În prezent în construcție, sistemul va fi pe deplin funcțional înainte de 2020.  GALILEO va oferi servicii de navigație la nivel mondial, va fi mai precis decât sistemele existente, mai rezistent la interferențe și reflexie și va servi mai bine nevoilor Europei. 

Toate acestea vor fi posibile prin desfășurarea unui număr mai mare de sateliți decât cel existent și prin transmiterea semnalelor de navigație de nouă generație.  Galileo va fi, de asemenea, compatibil cu sistemele de navigație prin satelit dezvoltate de SUA și Rusia, ceea ce le va permite clienților să exploateze avantajele sistemelor combinate. 

„Galileo are o importanță strategică pentru independența Uniunii Europene în domeniul navigației prin satelit și va ajuta întreprinderile europene să dezvolte noi produse și servicii. El va contribui în mod semnificativ la redresarea economică a Europei și va răspunde unor provocări majore precum transportul durabil, agricultura inteligentă și asistența pentru persoanele în vârstă.”

Transporturile constituie sectorul care beneficiază, în mod evident, de gradul mare de precizie oferit de Galileo, însă nu este singurul. Galileo va fi extrem de util în cazul operațiunilor de protecție civilă derulate într-un mediu ostil. Comunitatea agricultorilor va beneficia de o mai bună monitorizare a distribuției și diluării substanțelor chimice, datorită tratamentului personalizat și bunei administrări a proprietății. 

Explorarea energetică va putea să se bazeze pe date mai exacte. Rețelele de telecomunicații fără fir vor funcționa mai eficient datorită excelentei sincronizări a orei oferite de Galileo. Chiar și sectorul financiar va avea de câștigat folosind ceasul extrem de precis al sistemului Galileo pentru autentificarea și „marcarea temporală” a tranzacțiilor financiare. 

Avantajele sistemului Galileo vor fi resimțite la nivelul întregii economii. Se estimează că, în următorii 20 de ani, impactul economic global pe care îl va avea sistemul se va ridica la aproximativ 90 de miliarde de euro. De asemenea, se prevede că, până în 2020, piața sistemelor de navigație prin satelit își va dubla dimensiunea, ajungând la 244 de miliarde de euro. 

Valoarea pieței aplicațiilor și serviciilor care depind de date de navigație prin satelit este estimată la aproximativ 14 miliarde de euro pentru următorii 20 de ani. Efectele de propagare sunt foarte mari și se vor face simțite în diverse sectoare, inclusiv în sănătate, transporturi și informatică, deoarece noile tehnologii dezvoltate pentru proiecte spațiale sunt adesea utilizate în aplicații terestre.

Astăzi, până la 7% din PIB-ul Europei se bazează pe produse și servicii care utilizează semnalele de navigație prin satelit furnizate de sistemul de poziționare globală (GPS) al SUA. În viitor, Galileo va integra serviciile GPS disponibile în UE, oferind astfel economiei, cercetării și securității europene o evidentă valoare adăugată. Cu toate acestea, serviciile Galileo, inclusiv serviciile de securitate, se vor afla sub control civil european.

Informații suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii