Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Om Europæisk alliance for lærlingeuddannelser

Den europæiske alliance for lærlingeuddannelser (EAfA) er en platform for flere forskellige interessenter. Formålet med den er

  • at styrke lærlingeuddannelserne i EU, hvad angår kvalitet, udbud og image
  • at gøre det lettere for lærlinge at få lærepladser

Disse mål nås både ved, at de enkelte lande forpligter sig til at arbejde for sagen, og ved at interessenterne giver frivillige tilsagn om lærepladser m.m.

I juli 2020 lancerede kommissær Nicolas Schmit den nye europæiske alliance for lærlingeuddannelser (EAfA), som boostede EU's engagement i lærlingeuddannelser og fastlagde seks ambitiøse prioriteter.

Den nye EAfA's seks prioriteter blev første gang beskrevet i støttepakken for ungdomsbeskæftigelse af 1. juli 2020. De var en sammenfatning af input fra forskellige EU-dokumenter og -politikker, hvoraf den vigtigste var den europæiske ramme for effektive lærlingeuddannelser af høj kvalitet.

Den nye EAfA's prioriteter går ud på

  • at tilskynde EU-landene og virksomhederne til at engagere sig i effektive lærlingeuddannelser af høj kvalitet ved at fremme nationalt samarbejde om lærlingeuddannelser
  • at opfordre til at støtte små og mellemstore virksomheder for at sikre et stabilt udbud af effektive lærlingeuddannelser af høj kvalitet
  • at få lokale og regionale myndigheder til at fungere som katalysatorer for lærlingeuddannelser inden for det lokale erhvervsmiljø
  • styrke den sociale dialog gennem en mere aktiv inddragelse af de nationale arbejdsmarkedsorganisationer
  • proaktivt at inddrage de europæiske sektordialogudvalg for lærlingeuddannelser for at opnå enighed om fælles sektorspecifikke tilsagn
  • at understøtte til lærlinges repræsentation i medlemslandene ved at relancere det europæiske lærlingenetværk.

Hvem er medlemmerne?

Ud over de nationale regeringer omfatter medlemmerne af EAfA virksomheder og erhvervsorganisationer, industri-, handels- og håndværkskamre, uddannelsesudbydere, ungdoms- og nonprofitorganisationer, regionale og lokale myndigheder, arbejdsmarkedets parter, faglige organisationer og netværk samt forskningsinstitutter og tænketanke.

EAfA er en platform for udveksling af erfaringer og viden om god praksis. Den giver medlemmerne mulighed for at:

  • finde partnere
  • gøre reklame for arrangementer
  • udvikle nye idéer og aktiviteter
  • få adgang til de seneste nyheder og værktøjer om lærlingeuddannelser

Alliancen er åben for alle EU-, EFTA- og kandidatlande og interessenter fra disse lande.

Hvad er fordelene?

Lærlingeuddannelser letter overgangen fra uddannelse til arbejde. En lærlingeuddannelse kombinerer virksomhedsbaseret uddannelse med skolebaseret uddannelse og fører til nationalt anerkendte kvalifikationer, når den er afsluttet.

Lærlinge tilegner sig værdifulde færdigheder på arbejdspladsen i et fagligt miljø, og det sikrer en højere grad af fremtidig beskæftigelsesegnethed

Virksomheder, der tilbyder lærlingeuddannelser har gode chancer for at få en nettofortjeneste af deres investering. Det kan enten ske allerede under lærlingeuddannelsen eller kort tid efter via ansættelse af den færdiguddannede medarbejder.

Det er dokumenteret, at lande med et stærkt erhvervsuddannelses- og lærlingesystem har lavere ungdomsarbejdsløshed. I mange tilfælde er der kontrakt mellem arbejdsgiveren og lærlingen, og denne får løn for sit arbejde.

EAfA fremmer ungdomsbeskæftigelsen, understøtter opfyldelsen af ungdomsgarantiens mål og mindsker samtidig forskellen mellem udbuddet af og efterspørgslen efter kvalifikationer på arbejdsmarkedet.

Hvad er der gjort indtil videre?

Alliancen har mobiliseret EU-landene, EFTA-landene og EU-kandidatlandene og et stort antal interessenter til at arbejde for lærlingeuddannelser af høj kvalitet.

Den har fremmet netværksarbejde, samarbejde og udveksling af god praksis med Cedefop og Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut (ETF), der yder strategisk ekspertstøtte.

Desuden har alliancen bidraget til at øge bevidstheden om fordelene ved lærlingeuddannelser.

Siden lanceringen af den nye EAfA har medlemmerne deltaget i videndelingsaktiviteter som bl.a. livedebatter, webinarer og arrangementer på højt plan.

Den har startet en række aktiviteter, der skal bidrage til at fremme effektive lærlingeuddannelser af høj kvalitet gennem sit onlinebibliotek, sine onlinekursusmoduler og EAfA-podcastserien.

Del denne side