Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Εξωτερικές Σχέσεις



Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει το παγκόσμιο θεματολόγιο για την αξιοπρεπή εργασία σε στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τρίτες χώρες, κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών με τους εξής τρόπους:

  • προωθώντας τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πέραν των συνόρων της ΕΕ σύμφωνα με τις ενωσιακές αξίες, την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως, τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών·
  • ενθαρρύνοντας τη δίκαιη παγκοσμιοποίηση μέσω, μεταξύ άλλων, της προώθησης διεθνών προτύπων εργασίας και της συμπερίληψης εργασιακών διατάξεων στις ενωσιακές εμπορικές ρυθμίσεις και της επακόλουθης παρακολούθησής τους·
  • βοηθώντας τις υποψήφιες χώρες και τα δυνάμει υποψήφια μέλη να προετοιμαστούν για την προσχώρησή τους στην ΕΕ.
  • προωθώντας υψηλά κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα απασχόλησης στο εσωτερικό της ένωσης και μέσω της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεριμνά ώστε οι πτυχές που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνία λαμβάνονται υπόψη στις ενωσιακές εξωτερικές πολιτικές, καθώς και μέσω της εξωτερικής διάστασης των εσωτερικών πολιτικών της.

Κάποιες από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι η προτεινόμενη οδηγία σχετικά με την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα και η πρόταση κανονισμού για την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά της Ένωσης.

Συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), καθώς και με την G7, την G20 και άλλους διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ με σκοπό:

  • Προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους
  • να προωθεί την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης
  • να υλοποιεί την εξωτερική διάσταση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

ΔΟΕ

Η ΕΕ έχει αναπτύξει μακρόχρονη στρατηγική σχέση με τη ΔΟΕ.

Η συνεργασία μας προωθεί την αξιοπρεπή εργασία και το θεματολόγιο του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της ΔΟΕ επικεντρώνεται στην προαγωγή των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία, μεταξύ άλλων, στον τομέα του εμπορίου και σε άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσχώρησε, εξ ονόματος της ΕΕ, στον παγκόσμιο συνασπισμό της ΔΟΕ για την κοινωνική δικαιοσύνη (ILO Global Coalition on Social Justice).

Η ΕΕ αναλαμβάνει από κοινού έργα με τη ΔΟΕ και συμβάλλει στις εργασίες της, μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως μέσω ενωσιακών δηλώσεων.

ΟΟΣΑ

Η ΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον ΟΟΣΑ), στηρίζει την προώθηση και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς με σκοπό να διευκολύνει τη συμβολή των επιχειρήσεων στην αξιοπρεπή εργασία.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έρευνες του ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων σχετικά με την προώθηση της δέουσας επιμέλειας για την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ θα συνεχίσει να προωθεί την κάλυψη της αξιοπρεπούς εργασίας στον ΟΟΣΑ.

Η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τα νομικά μέσα του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της Επιτροπής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πιο πρόσφατα, το 2022, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της σύστασης σχετικά με τη δημιουργία καλύτερων ευκαιριών για τους νέους.

Συμβούλιο της Ευρώπης

Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεργάζονται επί χρόνια για την προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Επί του παρόντος, η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε κοινά προγράμματα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του νομικού κλάδου στα ανθρώπινα δικαιώματα (Human Rights Education for Legal Professionals), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων σχετικά με κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και για την προώθηση της ένταξης της κοινότητας των Ρομά σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

G7

Η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στην G7(«Ομάδα των επτά»)ένα διακυβερνητικό πολιτικό και οικονομικό φόρουμ που αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προσμετράται στα μέλη.

Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Εργασίας της G7 (μαζί με τους υπουργούς Αναπτυξιακής Πολιτικής) πραγματοποιήθηκε το 2015, με γερμανική προεδρία της G7.

Οι πρωτοβουλίες της G7 στον επαγγελματικό τομέα περιλαμβάνουν:

  • Υπουργικές σύνοδοι και δραστηριότητες προετοιμασίας και παρακολούθησης των ανειλημμένων δεσμεύσεων, που εκτελούνται από την ομάδα εργασίας για την απασχόληση σε τεχνικό επίπεδο, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τη συμμετοχή και τις συνεισφορές της ΕΕ
  • Το ταμείο «Όραμα Μηδέν»(Vision Zero Fund), που στοχεύει στη βελτίωση της αξιοπρεπούς εργασίας, καθώς και της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, με τη χρηματοδοτική στήριξη της Επιτροπής

G20

Η ΕΕ είναι πλήρες μέλος της G20 («Ομάδα των είκοσι»), ενός διακυβερνητικού φόρουμ 19 κυρίαρχων χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

Οι υπουργοί Απασχόλησης της G20 συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2010 στην Ουάσιγκτον και έκτοτε πραγματοποιούν ετήσιες συνεδριάσεις.

Οι πρωτοβουλίες της G20 στον κοινωνικό τομέα περιλαμβάνουν:

Επίσης, πραγματοποιούνται ετήσιας συζητήσεις μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων και σε επίπεδο ομάδων εργασίας, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την απασχόληση (EWG), στην οποία η ΕΕ εκπροσωπείται από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης. Η ΟΑΕ παρακολουθεί την εφαρμογή των σχεδίων των μελών της G20 για την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της ΕΕ.

Διεύρυνση

Στόχος της ΕΕ είναι να βελτιώσει την κοινωνική διάσταση στις δέκα υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες που δύνανται να προσχωρήσουν στην ΕΕ, μέσω της στήριξης, της διαπραγμάτευσης και της παρακολούθησης της ανάπτυξης των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και τα κριτήρια προσχώρησης.

Η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης συμβάλλει ειδικότερα στην εναρμόνιση της νομοθεσίας των χωρών που προσχώρησαν στην ΕΕ κατά τη διεύρυνση του 2004 με τα ακόλουθα κεφάλαια της νομοθεσίας της ΕΕ:

Για να στηρίξει τις χώρες της διεύρυνσης στην πορεία τους προς την ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης τις καλεί να συμμετέχουν επίσης σε ομάδες εμπειρογνωμόνων σε ενωσιακό επίπεδο και σε άλλα πλαίσια και εμβληματικές πρωτοβουλίες, κατά περίπτωση και εφόσον επιτρέπεται από την αντίστοιχη νομική βάση.

το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας είναι μέσο με το οποίο η ΕΕ στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στις υποψήφιες χώρες και τα δυνάμει υποψήφια μέλη με χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια.

Γείτονες χώρες της ΕΕ

Η ΕΕ συνεργάζεται με τις γειτονικές χώρες σχετικά με την απασχόληση και με κοινωνικά θέματα μέσω της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας και περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως:

  • την Ένωση για τη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν 15 χώρες της Νότιας Μεσογείου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και όλες οι χώρες της ΕΕ
  • την Ανατολική Εταιρική Σχέση που καλύπτει το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τις χώρες αυτές μέσω συμφωνιών, ανταλλαγής ορθών πρακτικών και στήριξης συγκεκριμένων δράσεων. Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο να προωθήσει:

  • τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών σχέσεων
  • την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών της αγοράς εργασίας
  • την απασχολησιμότητα και την απασχόληση των νέων
  • επαρκή και βιώσιμη κοινωνική προστασία.

Εμπόριο και βιώσιμη ανάπτυξη

Η εμπορική ενωσιακή πολιτική έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την κοινωνική δικαιοσύνη, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και με τα υψηλά εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Για τον σκοπό αυτό, οι σύγχρονες εμπορικές ενωσιακές συμφωνίες περιλαμβάνουν κανόνες για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ΕΕ μεριμνά ώστε η εμπορική πολιτική να συμβάλλει στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω:

Ανεπτυγμένες χώρες και αναδυόμενες αγορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τα διεθνή εργασιακά δικαιώματα στο πλαίσιο των διμερών διαλόγων της με τρίτες χώρες και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων ειδικών διαλόγων για τα εργασιακά δικαιώματα και διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. 

Η περιφερειακή συνεργασία πραγματοποιείται με την Ένωση για τη Μεσόγειο, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την Ασία (ASEM)  και τη Λατινική Αμερική.

Σκοπός των εν λόγω διαλόγων και της συνεργασίας είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της ανταλλαγής δεδομένων, εμπειριών και ορθών πρακτικών.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα