Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale

Pilonul european al drepturilor sociale stabilește 20 de principii și drepturi esențiale pentru dezvoltarea unor piețe ale muncii și a unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale.

Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale transformă principiile în acțiuni concrete, în beneficiul cetățenilor. El propune, de asemenea, obiective principale pe care UE trebuie să le atingă până în 2030.

Concretizarea Pilonului drepturilor sociale este o responsabilitate comună a instituțiilor UE, a autorităților naționale, regionale și locale, a partenerilor sociali și a societății civile.

Trei obiective UE ambițioase de atins până în 2030

78 %
Încadrare în muncă:
cel puțin 78 % din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă
60 %
Formare:
cel puțin 60 % din adulți ar trebui să participe la activități de formare profesională în fiecare an
15 milioane
Reducerea sărăciei:
reducerea cu cel puțin 15 milioane a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială

 

Transpunerea principiilor în realitate

Situația actuală

  • Criza provocată de pandemia de COVID-19 a întrerupt evoluția pozitivă înregistrată pe parcursul a 6 ani consecutivi în domeniul ocupării forței de muncă: 72,4 % rată de ocupare în al treilea trimestru al anului 2020.
  • În 2016, numai 37 % dintre adulți participau în fiecare an la activități de formare profesională.
  • Cifrele Eurostat arată că, în 2021, peste o persoană din cinci din UE era expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială (21,7 % din populație sau 95,4 milioane de persoane). Sărăcia în rândul copiilor era de 24,4 %.

Obiective naționale

Pe 16 iunie 2022, miniștrii ocupării forței de muncă și afacerilor sociale din UE și-au prezentat obiectivele naționale. Împreună, angajamentele statelor membre au așezat UE în mod ferm pe calea realizării sau chiar a depășirii principalelor obiective ale UE.

Ce cred europenii despre Europa socială

„Anumiți pași de bază, cum ar fi validarea diplomelor, obținerea unui număr de securitate socială, administrarea salariilor și toate aspectele legate de mutarea dintr-o țară a UE în alta ar trebui să fie ușor de realizat.”

Pascal, Țările de Jos

 

„Lucrez într-o întreprindere care pune accent pe diversitate și incluziune și depune multe eforturi pentru a evita prejudecățile bazate pe gen, printre altele. Cred că UE ar putea analiza aceste exemple, deoarece avem idei foarte bune pe care le putem împărtăși pentru a putea fi reproduse în alte întreprinderi.”

Alexandra, România

 

„Ar trebui să fie ușor și atractiv să lucrezi ca independent în Europa, fie că ai sau nu un loc de muncă în paralel, că urmezi un stagiu de formare sau că ai ieșit deja la pensie. Nu numai pentru venituri mai bune, ci și pentru că astfel de activități pot implica persoane de toate vârstele și le pot conecta dincolo de frontiere.”

Wolfgang, Austria

Consultarea publică

Aceste mărturii fac parte dintr-o consultare publică la scară largă cu peste 1 000 de contribuții scrise din partea statelor membre, regiunilor, orașelor, partenerilor sociali, organizațiilor societății civile, organizațiilor internaționale, întreprinderilor, grupurilor de reflecție și cetățenilor. În plus, Comisia s-a consultat cu peste 1 500 de părți interesate – inclusiv Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – în cadrul unor seminare online dedicate. Planul de acțiune se bazează pe rezultatele consultării.

Sondajul Eurobarometru

Potrivit unui sondaj Eurobarometru pe teme sociale realizat în 2021, 9 din 10 europeni (88 %) consideră Europa socială importantă pentru ei personal.

Mai multe despre sondajul Eurobarometru

Summitul social de la Porto și Angajamentul social de la Porto

În cadrul Summitului social de la Porto din 7-8 mai 2021, organizat de președinția portugheză a Consiliului, s-au confirmat angajamentul și ambiția de a pune pe primul loc oamenii în procesul de redresare a Europei și ulterior. Summitul social de la Porto a reprezentat și o ocazie de a ne reuni forțele în vederea reînnoirii, la cel mai înalt nivel politic, a angajamentului de a implementa Pilonul drepturilor sociale.

Pe 7 mai, partenerii au semnat cele trei obiective principale pentru 2030 stabilite în Planul de acțiune al Comisiei privind Pilonul european al drepturilor sociale în cadrul Angajamentului social comun de la Porto.

Pe 8 mai, membrii Consiliului European au adoptat Declarația de la Porto cu privire la chestiuni sociale.

Pe 25 iunie, Consiliul European a salutat obiectivele principale ale UE incluse în Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, în conformitate cu Declarația de la Porto.

Voci din toată Europa la Summitul social de la Porto

Charles Michel
„Pentru cei care spun că Europa socială este invizibilă, aș spune da, invizibilă, dar ca aerul pe care îl respirăm. Aerul este invizibil, dar fără el nu putem trăi.”
David Maria Sassoli
„Summitul european de la Porto nu trebuie să fie punctul de sosire, ci punctul de plecare pentru redresare socială.”
Mario Draghi
„Trebuie să integrăm jaloanele și țintele Pilonului în semestrul european.”
Emmanuel Macron
„Noi, europenii, definim răspunsul la criza cu care ne confruntăm: un răspuns social, care ne respectă valorile.”

 

Unirea forțelor pentru a crea o Europă mai socială

Îndeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale reprezintă un angajament politic și o responsabilitate comună a instituțiilor UE, a autorităților naționale, regionale și locale, a partenerilor sociali și a societății civile, tuturor acestor entități revenindu-le un rol conform competențelor pe care le dețin.

Statele membre ar trebui să valorifice la maximum fondurile fără precedent pe care UE le-a mobilizat pentru a sprijini reformele și investițiile: bugetul UE, NextGenerationEU, Fondul social european Plus și multe altele

Implicarea autorităților naționale, regionale și locale, a partenerilor sociali și a societății civile este esențială pentru implementarea Pilonului.
Statele membre ar trebui să valorifice la maximum semestrul european pentru a coordona reformele și investițiile în domeniul economic, social și al ocupării forței de muncă, punând în centrul atenției oamenii și bunăstarea acestora.
Orientările și acțiunile UE pe plan internațional în domeniul social contribuie la afirmarea rolului său de lider mondial responsabil, care promovează munca decentă și incluziunea socială în toată lumea.

Calendar și acțiuni-cheie

Planul de acțiune stabilește mai multe acțiuni la nivelul UE pe care Comisia se angajează să le întreprindă în cursul mandatului actual (până la sfârșitul lui 2024), valorificând numeroasele acțiuni întreprinse deja de la proclamația din 2017 de la Göteborg (Suedia) privind Pilonul european al drepturilor sociale. Acest plan de acțiune reprezintă contribuția Comisiei la transpunerea în realitate a principiilor Pilonului social.

  1.  
    2022

    Raport referitor la punerea în aplicare a Directivei privind timpul de lucru

    Revizuirea obiectivelor de la Barcelona

    Inițiativa „Calea către reușita școlară”

    Revizuirea cadrului de calitate pentru stagii

    Inițiativ privind îngrijirea pe termen lung

    Inițiativa privind negocierea colectivă pentru lucrătorii independenți

    Raportul noului grup de experți la nivel înalt privind accesul la protecție socială adecvată și sustenabilă 

    Noi instrumente și indicatori privind accesul la asistența medicală

    Propuneri legislative de reducere a expunerii lucrătorilor la substanțe chimice periculoase, inclusiv la azbest

    Recomandarea Consiliului privind venitul minim

    Inițiativa privind dialogul social 

    Orientări privind evaluările ex ante ale impactului distributiv 

    Primul raport al UE privind accesul la servicii esențiale

  2.  
    2024
  3.  
    2025
    Revizuirea Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale

 

Distribuiți pagina