Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder

Den europæiske søjle for sociale rettigheder indeholder 20 principper og rettigheder, der er vigtige for retfærdige og velfungerende arbejdsmarkeder og velfærdssystemer.

Med sin handlingsplan for den europæiske søjle for sociale rettigheder omsætter EU principperne til konkrete initiativer til gavn for borgerne. I planen beskrives desuden en række overordnede mål, som EU skal nå frem til 2030.

Gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder er et fælles ansvar, der deles af EU-institutionerne, nationale, regionale og lokale myndigheder, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet.

Tre ambitiøse EU-mål frem mod 2030

78 %
i beskæftigelse
Mindst 78 % af de 20- til 64-årige skal være i job senest i 2030
60 %
Efteruddannelse
Mindst 60 % af alle voksne skal deltage i efteruddannelse hvert år senest i 2030
15 millioner
færre fattige
Antallet af personer i risiko for fattigdom eller social udstødelse skal nedbringes med mindst 15 millioner

 

Vi skal føre principperne ud i livet

Status lige nu

  • Coronaviruskrisen satte en stopper for den positive udvikling i beskæftigelsen, vi har set de seneste seks år, og ved tredje kvartal 2020 lå beskæftigelsesgraden på 72,4 %.
  • I 2016 deltog kun 37 % af den voksne befolkning årligt i uddannelsesaktiviteter.
  • Tal fra Eurostat viser, at mere end en ud af fem personer i EU i 2021 var truet af fattigdom eller social udstødelse (21,7 % af befolkningen eller 95,4 millioner mennesker). Børnefattigdommen lå på 24,4 %.

Nationale mål

EU's beskæftigelses- og socialministre fremlagde deres nationale mål den 16. juni 2022. Samlet set holder EU-landenes lovede indsats EU fast på kursen hen imod at nå eller endda nå længere end EU's overordnede mål:

Europæernes holdninger til et socialt Europa

Små praktiske ting som godkendelse af eksamensbeviser, udstedelse af socialsikringsnummer, lønadministration og alle forhold, når man ønsker at flytte fra et EU-land til et andet, skal alle sammen være nemme at foretage.

Pascal, Holland

 

Jeg arbejder i en virksomhed, der sætter mangfoldighed og inklusion i centrum og gør en stor indsats for at undgå ubevidst forskelsbehandling på baggrund af køn, etnicitet eller lignende. Jeg mener, at EU skal lære af den type eksempler, for vi har mange gode idéer, som vi gerne vil give videre, og som kan bruges i andre virksomheder.

Alexandra, Rumænien

 

Det skal være nemt og attraktivt at etablere sig som selvstændig i Europa på lige fod med ansættelse, uddannelse eller pension. På den ene side giver det mulighed for en bedre indkomst, og på den anden side skaber det engagement hos mennesker i alle aldre og mulighed for at skabe netværk på tværs af lande.

Wolfgang, Østrig

Offentlige høringer

Historierne kommer fra en omfattende offentlig høring, hvor over 1.000 skriftlige indlæg blev indsendt fra EU-lande, regioner, byer, arbejdsmarkedets parter, civilsamfundsorganisationer, internationale organisationer, erhvervslivet, tænketanke og borgere. Derudover indhentede Europa-Kommissionen høringssvar fra over 1.500 primære interessenter – herunder Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget – på en række webinarer. Handlingsplanen bygger på resultaterne af høringerne.

Eurobarometer-undersøgelse

9 ud af 10 europæere (88 %) mener, at det sociale Europa er vigtigt for dem personligt. Det viser en Eurobarometer-undersøgelse om sociale forhold fra 2021.

Mere om Eurobarometer-undersøgelsen

Det sociale topmøde i Porto og det sociale Portotilsagn

Det sociale topmøde i Porto den 7.-8. maj 2021, som var indkaldt af det portugisiske formandskab, gav anledning til at stadfæste forpligtelserne og ambitionen om at sætte mennesket i centrum under genopretningen i Europa og efterfølgende. Det sociale topmøde i Porto var også en anledning til at samle alle kræfter og på højeste politiske niveau bekræfte forpligtelserne til at føre søjlen for sociale rettigheder ud i livet.

Den 7. maj tilsluttede topmødedeltagerne sig med det sociale Portotilsagn de tre overordnede 2030-mål, der er fastsat i Kommissionens handlingsplan for den europæiske søjle for sociale rettigheder.

Den 8. maj vedtog medlemmerne af Det Europæiske Råd Portoerklæringen om sociale anliggender.

Den 25. juni udtrykte Det Europæiske Råd tilfredshed med de overordnede EU-mål for handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder i overensstemmelse med Portoerklæringen.

Stemmer fra hele Europa på det sociale topmøde i Porto

Charles Michel
"Til dem, der siger, at det sociale Europa er usynligt, siger jeg – usynligt som den luft, vi indånder. Denne luft er usynlig, men afgørende for menneskers liv."
David Maria Sassoli
"Det europæiske topmøde i Porto må ikke være en endedestination, men startstedet for social genopretning."
Mario Draghi
"Vi er nødt til at forankre den sociale søjles mål og milepæle i det europæiske semester."
Emmanuel Macron
"Som europæere er vi ved at finde ud af svaret på den krise, vi står over for: et socialt svar i overensstemmelse med vores værdier."

 

En fælles indsats for at skabe et mere socialt Europa

Gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder er en fælles politisk forpligtelse og et fælles ansvar, der deles af EU-institutionerne, nationale, regionale og lokale myndigheder, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet, som alle skal bidrage inden for deres kompetenceområder.

EU-landene skal fuldt ud udnytte de EU-midler, der i et hidtil uset omfang er til rådighed som støtte til reformer og investeringer: EU-budgettet, NextGenerationEU, Den Europæiske Socialfond Plus og en række andre tiltag.

Det er helt afgørende at engagere de nationale, regionale og lokale myndigheder, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet i gennemførelsen af den sociale søjle.
EU-landene skal udnytte det europæiske semester optimalt for at koordinere økonomiske, beskæftigelsesmæssige og sociale reformer og investeringer, hvor mennesker og deres trivsel er i fokus.
En fremsynet og international EU-indsats på det sociale område stadfæster EU's rolle som en ansvarlig og førende global aktør, der arbejder på at fremme rimelige arbejdsvilkår og social inklusion på verdensplan.

Tidslinje og vigtige initiativer

Handlingsplanen fastsætter en række EU-tiltag, som Europa-Kommissionen forpligter sig til at gennemføre i det nuværende mandat (frem til 2024), og som viderefører de mange tiltag, der allerede er gennemført, siden vedtagelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder i Göteborg i Sverige i 2017. Denne handlingsplan er Europa-Kommissionens bidrag til at føre principperne for søjlen ud i livet.

  1.  
    Afsluttet i 3. kvartal af 2021
  2.  
    2022

    Gennemførelsesrapport om arbejdstidsdirektivet

    Revision af Barcelonamålene

    Initiativet vedrørende "Pathways to School Success"

    Gennemgang af kvalitetsrammen for praktikophold

    Initiativet vedrørende langtidspleje

    Initiativ vedrørende kollektive overenskomster for selvstændige

    Rapport fra den nye ekspertgruppe på højt plan om adgang til tilstrækkelig og bæredygtig social beskyttelse 

    Nye værktøjer og indikatorer for adgang til sundhedspleje

    Lovgivningsmæssige forslag til at mindske arbejdstageres eksponering for farlige kemikalier, herunder asbest

    Rådets henstilling om minimumsindkomst

    Initiativet vedrørende social dialog 

    Vejledning om forudgående vurderinger af fordelingseffekt 

    Den første EU-rapport om adgang til grundlæggende tjenesteydelser

  3.  
    2024
  4.  
    2025
    Revision af handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder

 

Del denne side