Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen for Afskedigede Arbejdstagere (EGF)

© Shutterstock / sirtravelalot

Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen for Afskedigede Arbejdstagere (EGF) er et særligt EU-instrument til at udtrykke EU's solidaritet med europæiske arbejdstagere eller selvstændige, som har mistet deres job som følge af omstruktureringer, og til at hjælpe dem med at finde nye job.

EGF bidrager til at skabe en mere dynamisk og konkurrencedygtig europæisk økonomi ved at forbedre de arbejdsløses færdigheder og beskæftigelsesegnethed for at hjælpe dem med at finde et bedre job.

EGF hjælper lavtuddannede og dårligt stillede jobsøgende med at håndtere nye udfordringer på arbejdsmarkedet.

Som hovedregel kan EGF aktiveres, når en enkelt virksomhed (herunder leverandører og producenter i efterfølgende produktionsled) afskediger over 200 arbejdstagere, samt af SMV'er i forskellige sektorer i samme region eller i en bestemt sektor i en eller flere naboregioner.

Fonden har et årligt budget på 210 mio. euro for perioden 2021-2027. Den kan finansiere fra 60 % til 85 % af omkostningerne til projekter, der har til formål at hjælpe arbejdstagere med at finde et andet job eller starte egen virksomhed, når de er blevet afskediget.

Nationale eller regionale myndigheder gennemfører og forvalter EGF-sager. Hvert projekt løber i to år.

Hvilken støtte kan EGF give?

EGF supplerer de eksisterende arbejdsmarkedsstøttetjenester ved at yde individualiserede foranstaltninger til de arbejdsløse.

Fonden kan medfinansiere projekter, bl.a. tiltag som:

  • hjælp til jobsøgning
  • karriererådgivning
  • uddannelse, efteruddannelse og omskoling
  • mentorordninger og coaching
  • iværksætteri og oprettelse af virksomhed

Den kan også yde uddannelsesstøtte eller dagpenge eller lignende støtte, herunder ydelser til plejere, mobilitets- og flyttetilskud og incitamenter til arbejdsgivere med henblik på rekruttering.

EGF medfinansierer ikke socialsikringstiltag såsom pensioner eller arbejdsløshedsunderstøttelse.

Hvem kan få støtte?

Individuelle arbejdstagere, som har mistet deres job, kan få støtte fra EGF-projekter. Det gælder selvstændige, midlertidigt ansatte og arbejdstagere med tidsbegrænset ansættelse.

Globaliseringsfonden yder ikke støtte til at hjælpe virksomheder med at overleve, modernisere eller omstrukturere.

EGF-forordningen for 2021-2027

Reglerne vedrørende interventionskriterier, støtteberettigede personer og foranstaltninger er fastlagt i EGF-forordningen. De vigtigste aspekter er:

  • Enhver, der mister sit arbejde på grund af coronaviruskrisen, digitaliseringen, automatiseringen, omstillingen til en lavemissionsøkonomi eller andre ændringer, er berettiget til støtte, uanset hvad der forårsagede jobforskydningen.
  • Det formelle krav er, at mindst 200 arbejdstagere har mistet deres arbejde inden for en bestemt referenceperiode.
  • Medfinansieringssatsen kan gå fra 60 % op til 85 %.
  • Hvert projekt løber i 2 år.

Hvad adskiller Globaliseringsfonden fra EU's struktur- og investeringsfonde?

EU's strukturfonde, særligt Den Europæiske Socialfond, har et strategisk og langsigtet perspektiv, idet de søger at foregribe og håndtere forandringer gennem aktiviteter som f.eks. livslang læring.

Globaliseringsfonden yder tidsbegrænset engangsstøtte til arbejdstagere.

Del denne side