Statistics Explained

Archive:Produse agricole

Date extrase în decembrie 2014 și ianuarie 2015. Cele mai recente date: Informații suplimentare Eurostat, Tabele principale și Bază de date. Următoarea actualizare a articolului: martie 2017.
Figura 1: Producția principalelor culturi agricole, EU-28, 2012 și 2013 (1)
(mii tone) — Sursă: Eurostat (apro_cpp_crop)
Figura 2: Producția de cereale, EU-28, 2013 (1)
(% din tone) — Sursă: Eurostat (apro_cpp_crop)
Tabelul 1: Producția agricolă la culturi, 2013
(mii tone) — Sursă: Eurostat (apro_cpp_crop)
Figura 3: Producția de roșii, 2013
(milioane tone) — Sursă: Eurostat (apro_cpp_crop)
Figura 4: Producția de mere, 2013
(milioane tone) — Sursă: Eurostat (apro_cpp_crop)
Figura 5: Utilizarea laptelui integral, UE-28, 2013 (1)
(%) — Sursă: Eurostat (apro_mk_pobta)
Tabelul 2: Producția agricolă referitoare la animale, 2013
(mii tone) - Sursă: Eurostat (apro_mk_pobta) și (apro_mt_pann)

Există o mare diversitate de medii naturale, climate, condiții economice și practici agricole la nivelul Europei. Acestea sunt reflectate de domeniul larg de produse alimentare și băuturi care sunt puse la dispoziție pentru consumul uman și hrănirea animalelor, precum și de gama de surse pentru procesele nealimentare. Într-adevăr, produsele agricole contribuie la identitatea culturală a oamenilor și regiunilor din Europa.

Principalele rezultate statistice

Culturi

În 2013, UE-28 a produs 306 milioane de tone de cereale (inclusiv orez). Această valoare a reprezentat nivelul cel mai ridicat de producție de la vârful înregistrat de producție în 2008. Producția de cereale a UE-28 din 2013 a fost cu 20,9 milioane de tone mai mare decât în 2012 (+7,3 %).

UE-28 a produs 109,1 milioane de tone de sfeclă de zahăr în 2013, ceea ce a însemnat o producție cu 5,7 milioane de tone mai mică decât cea din 2012. Producția celeilalte culturi de rădăcinoase principală în UE-28, și anume cultura de cartofi, a fost de 53,9 milioane de tone.

Producția de semințe oleaginoase a urmat o tendință ascendentă în ultimii ani, în principal datorită utilizării sporite a semințelor oleaginoase pentru producerea de bioenergie. Semințele de rapiță, rapiță sălbatică și floarea-soarelui sunt principalele tipuri de semințe produse în UE-28. În 2013, s-au produs 21,0 milioane de tone de rapiță și rapiță sălbatică, un volum cu mult mai mare decât în 2012 (+9,2 %). Prin comparație, o cantitate estimată de 9,2 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui s-a produs la nivelul UE-28 în 2013.

Figura 2 prezintă o analiză a producției de cereale din UE-28 în 2013. Aproape jumătate (46,9 %) din producția de cereale totală a fost reprezentată de grâu, în timp ce aproximativ o cincime din producția totală a fost compusă din porumb boabe și din amestec de porumb boabe cu știuleți de porumb (21,4 %) și o altă cincime, din orz (20,0 %).

Franța și Germania au fost de departe producătorii cei mai mari de cereale și de sfeclă de zahăr, producția ambelor țări ridicându-se, în 2013, la puțin peste jumătate (51,9 %) din producția de sfeclă de zahăr a UE-28 și la aproximativ două cincimi (37,6 %) din producția UE-28 de cereale (a se vedea tabelul 1), în timp ce cota lor combinată din producția UE-28 de semințe oleaginoase, reprezentată de semințe de rapiță, rapiță sălbatică și floarea-soarelui, a fost, de asemenea, apropiată de două cincimi (39,1 %).

Producția de cartofi a avut o răspândire mai mare în rândul EU statelor membre UE, Germania înregistrând nivelul de producție cel mai mare (17,9 % din totalul la nivel de UE-28), în timp ce Polonia, Franța, Țările de Jos și Regatul Unit au înregistrat între 13,2 % și 10,6 % fiecare.

În UE-28, cele mai importante legume prin prisma nivelului de producție sunt roșiile, ceapa și morcovii. În 2013, producția totală de roșii la nivelul statelor membre UE a fost de 14,9 milioane tone. Italia și Spania au fost producătorii cei mai mari dintre statele membre UE, cu o cotă combinată de 60,3 % din producția UE-28.

Cele mai importante fructe prin prisma nivelului producției în UE-28 au fost merele și portocalele. Producția de mere a fost ceva obișnuit pentru majoritatea statelor UE, însă un nivel al producției deosebit de ridicat a existat în mai multe state membre estice ale UE, în special Polonia. Într-adevăr, Polonia a fost principalul producător de mere din UE-28 în 2013 și producția sa a reprezentat puțin peste un sfert (25,6 %) din producția totală a UE-28. Italia și Franța au fost al doilea și al treilea mare producător de mere cu cote de 18,5 % și respectiv de 17,4 %.

Carne și lapte

Producția de lactate are o structură diversă în rândul statelor membre UE, prin prisma dimensiunilor exploatațiilor și șeptelurilor de lapte, precum și a productivității de lapte. Figura 5 ilustrează că 36,2 % din laptele integral care a fost utilizat în UE-28 în 2013 a fost transformat în brânză, untul reprezentând următoarea cotă cea mai mare (28,1 %); aproape un sfert din laptele integral utilizat în UE-28 a fost utilizat fie sub formă de lapte de consum (12,1 %), fie sub formă de smântână (12,0 %).

Tabelul 2 sintetizează o gamă de produse agricole diferite de origine animală. În 2013, colectarea totală a laptelui de vacă în UE-28 s-a ridicat la o cantitate estimată de 141 de milioane de tone. Germania și Franța au înregistrat cantitățile cele mai mari de lapte de vacă colectate în 2013 și tot aceste țări au înregistrat și cele mai mari niveluri de producție la unt și brânză; împreună, acestea au contribuit cu cote între 38 % și 46 % din producția totală a UE-28 la fiecare dintre aceste trei produse lactate.

Principalul produs din carne în UE-28 a fost carnea de porc (21,9 milioane de tone în 2013), cu o pondere în producție aproape de trei ori mai mare decât aceea a cărnii de vită/ mânzat (7,3 milioane de tone); producția de carne de oaie în UE-28 a fost relativ modestă (0,7 milioane de tone).

În 2013, un sfert (24,9 % sau aproape 5,5 milioane tone) din producția de carne de porc a UE-28 a provenit din Germania, următoarele contribuții cele mai mari fiind înregistrate de Spania (15,6 %) și Franța (8,8 %), în timp ce cotele de 7,7 % pentru Polonia și de 7,2 % pentru Danemarca au fost, de asemenea, notabile. Puțin sub o cincime (19,4 % sau 1,4 milioane tone) din carnea de vită/ mânzat produsă în UE-28 provenea din Franța în 2013, Germania (15,2 %), Italia (11,8 %) și Regatul Unit (11,7 %) fiind următorii mari producători; Irlanda a raportat o cotă relativ mare (7,1 %) din producția de carne de vită a UE-28. Regatul Unit a dominat producția de carne de oaie (aproape 0,3 milioane tone), cu o cotă de 40,7 % din producția totală a UE-28 din 2013, urmat de Spania (16,6 %), Franța (11,2 %), Grecia (8,5 %) și Irlanda (8,1 %).

Sursele și disponibilitatea datelor

Statisticile anuale privind producția unei game de culturi specifice sunt acoperite de regulamentele Consiliului, deși datele prezentate în materie de fructe și legume sunt colectate în temeiul unor acorduri informale diferite cu statele membre UE.

Statisticile privind producția de culturi se referă la producția recoltată. Producția agricolă de culturi este sinonimă cu producția recoltată și cuprinde cantitățile comercializate, precum și cantitățile consumate în mod direct la exploatație, pierderile și deșeurile de la exploatațiile agricole și pierderile din timpul transportului, depozitării și ambalării.

Statisticile privind produsele din lapte și carne sunt elaborate în conformitate cu legislația comunitară. Producția de lapte acoperă producția de fermă a laptelui de la vaci, oi, capre și bivolițe. Trebuie făcută o diferență între laptele colectat de fabricile de lapte și producția de lapte la fermă. Colectarea laptelui reprezintă doar o parte din utilizarea totală a producției de lapte la fermă, ceea ce rămâne incluzând, în general, consumul propriu, vânzările directe, prelucrarea la fermă și hrana pentru animale.

Producția de carne se bazează pe activitatea abatoarelor în privința cărnii adecvate pentru consumul uman. Greutatea carcasei este greutatea corpului rece al animalului sacrificat și definiția exactă diferă în funcție de animalul în cauză.

Context

Informațiile privind produsele agricole pot fi utilizate pentru a analiza evoluțiile din cadrul piețelor agricole în scopul de a face mai bine distincția între cicluri și schimbarea modelelor de producție; statisticile pot fi utilizate, de asemenea, la studierea modului în care piețele răspund la acțiunile în materie de politică. Datele privind produsele agricole oferă, de asemenea, informații privind oferta, o aprofundare a înțelegerii în privința evoluțiilor de preț care sunt de interes deosebit pentru comercianții de mărfuri agricole și pentru analiștii politicii.

În octombrie 2007, Consiliul a adoptat legislația de stabilire a unei organizări comune a pieței unice pentru produsele agricole (Regulamentul nr. 1234/2007). Aceasta era destinată să reducă volumul legislației din sectorul agricol, să mărească transparența legislației și să facă politica agricolă accesibilă mai ușor. Între începutul anului 2008 și începutul anului 2009, organizarea comună a pieței unice a înlocuit 21 de piețe individuale pentru o varietate de produse diferite cum ar fi fructe și legume, cereale, sortimente de carne, ouă, produse lactate, zahăr sau vin. Reforme pe scară largă ale politicii agricole comune(PAC) au avut loc în 2003, 2008 și 2013. Reformele din decembrie 2013 au cuprins patru regulamente, inclusiv Regulmentul nr. 1308/2013 care vizează măsuri legate de produsele agricole.

Vezi și

Informații suplimentare Eurostat

Publicații

Tabele principale

Producția agricolă (t_apro)
Produse de culturi (t_apro_cp)
Lapte și produse lactate (t_apro_mk)
Efective de animale și carne (t_apro_mt)
Statistici agricole regionale (t_agr_r)

Baza de date

Producția agricolă (apro)
Produse de culturi (apro_cp)
Creșterea păsărilor(apro_ec)
Lapte și produse lactate (apro_mk)
Efective de animale și carne (apro_mt)

Secțiune specială

Metodologie / Metadate

Date-sursă pentru tabele și grafice (MS Excel)

Alte informații

  • Statisticilor privind culturile li se aplică:
  • Regulamentul nr. 837/90 privind informațiile statistice care trebuie furnizate de către statele membre cu privire la producția de cereale;
  • Regulamentul nr. 959/93 privind informațiile statistice care trebuie furnizate de către statele membre asupra produselor recoltate, altele decât cerealele;
  • Regulamentul nr. 543/2009 privind statisticile referitoare la producția vegetală.
  • Statisticilor din sectorul laptelui li se aplică:
  • Directiva 96/16/CE din 19 martie 1996 privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul laptelui și produselor lactate.
  • Directiva 2003/107/CE din 5 decembrie 2003 de modificare a Directivei 96/16/CE a Consiliului.
  • Statisticilor din sectorul efectivelor de animale și cărnii li se aplică:
  • Regulamentul nr. 1165/2008 din 19 noiembrie 2008 privind statisticile referitoare la efectivele de animale și la carne și de abrogare a Directivelor 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE ale Consiliului.

Linkuri externe