Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

ALMA: πρωτοβουλία για την ενεργό ένταξη των νέων

© Getty Images



Η ALMA — από τα αρχικά των λέξεων «Aim, Learn, Master, Achieve, δηλαδή στοχεύω, μαθαίνω, κατακτώ, επιτυγχάνω)» — είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στη στήριξη των νέων που δεν βρίσκονται σε κανενός είδους απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση (ΕΑΕΚ).

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι πλέον μειονεκτούντες νέοι (ηλικίας 18-29 ετών) να ενταχθούν στην κοινωνία αποκτώντας πρόσβαση στην εργασία ή την κατάρτιση.

Πρόκειται συνήθως για άτομα που είναι ευάλωτα όσον αφορά τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην εργασία ή την κατάρτιση για ατομικούς ή διαρθρωτικούς λόγους (π.χ. αναπηρία, μακροχρόνια ανεργία, ανεπαρκή προσόντα/δεξιότητες, μεταναστευτικό υπόβαθρο).

Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει στους συμμετέχοντες:

  • Εντατική εξατομικευμένη κατάρτιση στη χώρα καταγωγής τους (προπαρασκευαστική φάση)
  • Εποπτευόμενη εργασιακή εμπειρία με συνοδευτικές υπηρεσίες καθοδήγησης για περίοδο 2 έως 6 μηνών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (φάση κινητικότητας)
  • Κατά την επιστροφή τους, θα τους παρασχεθεί καθοδήγηση μέσω συνεχούς υποστήριξης ώστε να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που απέκτησαν πρόσφατα για την εξεύρεση θέσης εργασίας και την συνέχιση της εκπαίδευσης τους στη χώρα καταγωγής τους (φάση παρακολούθησης)

Ποια έξοδα καλύπτονται;

Η ALMA καλύπτει τα έξοδα των συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων:

  • μετακίνηση
  • ασφάλιση
  • κοινωνική ασφάλιση
  • βασικές ανάγκες όπως διατροφή και διαμονή
  • καθοδήγηση και παροχή συμβουλών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή στο εξωτερικό

Μπορούν οι νέοι να υποβάλουν αίτηση απευθείας;

Τα άτομα δεν μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση για την ALMA.

Δεδομένου ότι η ALMA υλοποιείται επί του παρόντος στο πλαίσιο εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ +), οι συμμετέχοντες εντοπίζονται από οργανισμούς που συγχρηματοδοτούνται από τα εν λόγω προγράμματα.

Πώς μπορούν οι οργανισμοί να συμμετάσχουν στην ALMA;

Εάν είστε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός, έχετε την έδρα σας σε κράτος μέλος της ΕΕ και θέλετε να συμμετάσχετε στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, επικοινωνήστε με τη διαχειριστική αρχή του ΕΚΤ+ στη χώρα και/ή περιφέρειά σας.

Παραδείγματα τέτοιων οργανισμών είναι οι οργανώσεις νεολαίας, οι ΜΚΟ, οι τοπικές αρχές, τα κέντρα απασχόλησης, τα σχολεία, οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης.

Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση EMPL-ALMA@ec.europa.eu  και ανατρέξτε στο εγχειρίδιο ALMA.

Ιστορικό

Στόχος της πρωτοβουλίας ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) είναι να προωθήσει την ένταξη και την απασχόληση των συμμετεχόντων στη χώρα καταγωγής τους βελτιώνοντας τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την πείρα τους και παρέχοντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες επαφές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ALMA υλοποιείται από χώρες της ΕΕ και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ενωσιακό επίπεδο.

Η ALMA βασίζεται σε μια πρωτοβουλία για την κοινωνική ένταξη που υλοποιείται στη Γερμανία από το 2008 (IdA, Integration durch Austausch), η οποία αναλήφθηκε το 2012 από ένα διακρατικό δίκτυο 15 χωρών της ΕΕ χρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ (δίκτυο κινητικότητας TLN) από το 2015 υλοποιείται μέσω μιας διακρατικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+). 

Στα τέλη του 2022 προκηρύχθηκε πιλοτική πρόσκληση (ενδεικτικός προϋπολογισμός 15 εκατ. EUR) για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν την ALMA στα προγράμματά που υλοποιούν στο πλαίσιο του ΕΚΤ+, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής ή κλιμάκωσης μιας δραστηριότητας τύπου ALMA.

Πολιτικό πλαίσιο

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Η ALMA συμπληρώνει υφιστάμενα προγράμματα που στηρίζουν την κινητικότητα των νέων, όπως:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα