Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Συχνές ερωτήσεις - Οικογενειακές παροχές

Έχετε επισκεφτεί τη σελίδα μας σχετικά με τις οικογενειακές παροχές;

Ποια είναι η κατάστασή σας;

Δικαιούστε οικογενειακές παροχές σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας η οποία καταβάλλει τις παροχές ανεργίας σας, ακόμα και εάν τα μέλη της οικογένειάς σας διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.

Εάν είστε άνεργος διασυνοριακός εργαζόμενος (ή "μεθοριακός εργαζόμενος") (>> δείτε την ενότητά μας σχετικά με τις παροχές ανεργίας) λαμβάνετε παροχές ανεργίας από τη χώρα όπου ζείτε και όχι από τη χώρα όπου ήσασταν ασφαλισμένοι τελευταία. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα όπου ζείτε θα είναι επίσης υπεύθυνη για τις οικογενειακές παροχές σας.

Το δικαίωμα για οικογενειακές παροχές εξαρτάται από τη νομοθεσία κάθε χώρας, συνεπώς ζητήστε συμβουλές από τον τοπικό φορέα κοινωνικής σας ασφάλισης.  >> Χρησιμοποιήστε τον κατάλογό μας για να βρείτε έναν φορέα επικοινωνίας

Ως συνταξιούχος, κατά κανόνα λαμβάνετε οικογενειακές παροχές από τη χώρα η οποία καταβάλλει τη σύνταξή σας, υπό την προϋπόθεση ότι τα παιδιά σας διαμένουν στην ίδια χώρα.

Εάν τα παιδιά σας διαμένουν σε χώρα η οποία δεν σας καταβάλλει σύνταξη και λαμβάνετε σύνταξη από περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, τότε αρμόδια για τη χορήγηση των οικογενειακών σας παροχών είναι η χώρα όπου έχετε συμπληρώσει τη μεγαλύτερη περίοδο ασφάλισης.

Ναι, μπορείτε. Εάν ο πρώην σύζυγός σας δεν χρησιμοποιεί τις οικογενειακές παροχές που λαμβάνει για τη συντήρηση των μελών της οικογένειάς σας, ο φορέας που χορηγεί αυτές τις παροχές μπορεί να αποφασίσει να τις καταβάλλει απευθείας σε εσάς, ως το πρόσωπο που συντηρεί ουσιαστικά την οικογένεια.

Εάν θέλετε να κάνετε χρήση αυτού του δικαιώματος, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης του τόπου όπου ζείτε. Ο εν λόγω φορέας θα επικοινωνήσει με τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την καταβολή των παροχών στην άλλη χώρα. >> Χρησιμοποιήστε τον κατάλογό μας για να βρείτε έναν φορέα επικοινωνίας

Εάν οι γονείς εργάζονται σε δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία και τα παιδιά ζουν σε μία από αυτές τις δύο χώρες, υπεύθυνη για τις οικογενειακές παροχές σας είναι η χώρα όπου ζουν τα παιδιά.

Το δικαίωμα για οικογενειακές παροχές στη χώρα όπου εργάζεστε αναστέλλεται μέχρι του ποσού των παροχών που καταβάλλονται από τη χώρα όπου εργάζεται ο σύζυγός σας και όπου ζουν τα παιδιά σας. Εάν το ποσό των οικογενειακών παροχών που καταβάλλεται στη χώρα όπου εργάζεται ο σύζυγός σας και ζουν τα παιδιά σας, είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσό στη χώρα όπου εργάζεστε, η διαφορά θα καλυφθεί από συμπληρωματική πληρωμή που θα καταβληθεί από τη χώρα όπου εργάζεστε. >> Χρησιμοποιήστε τον κατάλογό μας για να βρείτε έναν φορέα επικοινωνίας

Σε αυτή την περίπτωση, ο φορέας της χώρας που παρέχει την υψηλότερη οικογενειακή παροχή θα καταβάλλει το πλήρες ποσό της εν λόγω παροχής.

Οι φορείς της άλλης χώρας θα αποδώσουν το ήμισυ των δαπανών: πρόκειται για εσωτερική διαδικασία επιστροφής ποσών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, συνεπώς δεν θα την αντιληφθείτε.

Πώς να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας

Κατά γενικό κανόνα, δικαιούστε οικογενειακές παροχές στη χώρα όπου εργάζεστε ή είστε άνεργοι. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση στον αρμόδιο φορέα της εν λόγω χώρας, ενδεχομένως μέσω του εργοδότη σας. Ο φορέας αυτός θα επικοινωνήσει με τους φορείς της χώρας όπου ζουν τα μέλη της οικογένειάς σας προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της οικογένειας (αριθμός των μελών της οικογένειας, οι ηλικίες τους, διεύθυνση, κ.λπ.).

Εάν η χώρα όπου εργάζεστε δεν είναι υπεύθυνη για τις παροχές σας σύμφωνα με τους "κανόνες προτεραιότητας", ο φορέας θα προωθήσει την αίτησή σας στον φορέα της χώρας που είναι κατ' ουσίαν αρμόδιος και ο οποίος θα τη χειριστεί σαν να την είχατε υποβάλει εκεί.

Όχι, δεν μπορείτε να λάβετε οικογενειακές παροχές δύο φορές για την ίδια περίοδο και για το ίδιο μέλος της οικογένειας. Προβλέπονται "κανόνες προτεραιότητας" σε περιπτώσεις σωρεύσεως δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, αναστέλλεται το δικαίωμα για οικογενειακές παροχές σε μία από τις χώρες.

Ωστόσο, η εν λόγω αναστολή δεν είναι ποτέ συνολική: οι παροχές που οφείλονται από μία χώρα αναστέλλονται μέχρι του ποσού των παροχών που οφείλονται δυνάμει της νομοθεσίας της χώρας η οποία έχει την προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν το ποσό της οικογενειακής παροχής "που ανεστάλη" είναι υψηλότερο από την παροχή που καταβάλλει η χώρα η οποία έχει την προτεραιότητα, τότε η χώρα με υψηλότερες παροχές πρέπει να καταβάλει συμπληρωματική πληρωμή η οποία αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των δύο παροχών.

Σχετικές ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές ειδήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα