Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Muut kuin EU-kansalaiset

EU-kansalaiset saavat vapaasti muuttaa toiseen EU-maahan työskentelemään ilman työlupaa.

Myös muilla kuin EU-kansalaisilla voi olla oikeus työskennellä EU-maassa ja saada työntekoon liittyvissä kysymyksissä tasaveroista kohtelua EU-kansalaisten kanssa. Nämä oikeudet riippuvat henkilön kansallisuudesta ja siitä, onko hän EU-kansalaisen perheenjäsen.

Islanti, Liechtenstein ja Norja

Islanti, Liechtenstein ja Norja kuuluvat Euroopan talousalueeseen, joten niiden kansalaiset voivat työskennellä EU:n alueella samoilla ehdoilla kuin EU-maiden kansalaiset, vaikka maat eivät kuulukaan EU:hun.

Kroatian kansalaisten työskentelyyn Liechtensteinissa voi kohdistua tilapäisiä rajoituksia.

Liechtenstein on määritellyt kiintiöt, joilla rajoitetaan maahan asumaan ja työskentelemään muuttavien henkilöiden määrää. Kiintiöjärjestelmää sovelletaan kaikkien EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaisiin.

Sveitsi

Sveitsin kansalaiset voivat vapaasti asua ja työskennellä EU:ssa henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n ja Sveitsin välillä tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Useimmat EU-kansalaiset eivät tarvitse työlupaa Sveitsissä työskentelyyn. Ainoastaan Kroatian kansalaisiin sovelletaan rajoituksia, ja he tarvitsevat työluvan. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeudesta työskennellä Sveitsissä

Turkki

Turkin kansalaisten oikeus muuttaa johonkin EU-maahan töihin riippuu kyseisen EU-maan lainsäädännöstä.

Turkkilaisilla työntekijöillä, jotka ovat laillisesti töissä EU-maassa ja rekisteröityneet sikäläiseen työvoimaan kuuluviksi, on seuraavat oikeudet:

  • vuoden laillisen työsuhteen jälkeen oikeus työluvan uusimiseen samalle työnantajalle, mikäli työtä on tarjolla
  • kolmen vuoden laillisen työsuhteen jälkeen oikeus vaihtaa työnantajaa ja ottaa vastaan mitä tahansa vastaavaa tehtävää koskeva työtarjous
  • neljän vuoden laillisen työsuhteen jälkeen oikeus vapaasti ryhtyä mihin tahansa palkkatyöhön kyseisessä EU-maassa.

Turkin kansalaisilla, jotka työskentelevät laillisesti jossakin EU-maassa, on myös oikeus samoihin työehtoihin kuin kyseisen maan omilla kansalaisilla.

Yhdistynyt kuningaskunta

EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta koskevaa EU-lainsäädäntöä ei ole sovellettu Britanniassa asuviin EU-kansalaisiin tai EU-alueella asuviin Britannian kansalaisiin maan EU-eroa seuranneen siirtymäkauden päätyttyä 31.12.2020. Britannian kansalaisten oikeudesta asua, työskennellä ja opiskella EU:ssa säädetään nyt erosopimuksessa ja/tai EU-maiden kansallisissa säännöissä.

Erosopimus suojaa sellaisia Britannian kansalaisia, jotka asuivat laillisesti jossakin EU-maassa ennen 1.1.2021. Heillä on edelleen pitkälti samat oikeudet asua, työskennellä, opiskella ja saada etuuksia ja palveluja asuinmaassaan kuin ennen brexitiäkin. Sama koskee sellaisia EU-kansalaisia, jotka ovat oleskelleet laillisesti Britanniassa ennen 1.1.2021 ja saaneet oleskelustatuksen Britanniassa käytössä olevan EU:n oleskelustatusjärjestelmän nojalla.

Muut maat, joilla on sopimus EU:n kanssa

Seuraavien maiden kansalaisilla, jotka työskentelevät laillisesti jossakin EU-maassa, on oikeudet samoihin työehtoihin kuin kyseisen maan omilla kansalaisilla:

* Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244/1999 ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.

Sopimuksettomat maat

Jos jollakin maalla ei ole EU:n kanssa mitään sopimusta, maan kansalaisten oikeus työskennellä maassa riippuu pääasiassa sen omasta lainsäädännöstä. Poikkeuksena tästä ovat EU-kansalaisten perheenjäsenet.

Seuraavissa tapauksissa kaikista EU:n ulkopuolisista maista tuleviin työntekijöihin sovelletaan kuitenkin EU:n sääntöjä:

  • muut kuin EU-kansalaiset, jotka ovat oleskelleet EU:n alueella pitkään
  • oikeus perheen yhdistämiseen
  • EU:n ulkopuolisista maista tulevien tutkijoiden pääsy maahan
  • opiskelijoiden, vaihto-oppilaiden, palkattomien harjoittelijoiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden pääsy maahan
  • EU:n ulkopuolisista maista tulevien korkeasta koulutettujen työntekijöiden oikeudet (EU:n sinisen kortin järjestelmä)
  • EU:n ulkopuolisista maista tulevien siirtotyöläisten oikeudet ja yksinkertaistetut maahantulomenettelyt
  • EU:n ulkopuolisista maista tulevien kausityöläisten maahantulo- ja oleskeluehdot
  • EU:n ulkopuolisista maista tulevien työntekijöiden maahantulo- ja oleskeluehdot yritysten sisäisten siirtojen yhteydessä.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu