Statistics Explained

Estimare rapidă preliminară a PIB-ului la 30 de zile pentru Europa

Începând de la 29 aprilie 2016, Eurostat va publica estimări rapide preliminare ale PIB-ului trimestrial pentru zona euro (ZE) și pentru Uniunea Europeană (UE) la aproximativ 30 de zile după încheierea trimestrului (t + 30). Această publicare mai timpurie este o realizare a Sistemului Statistic European, deoarece statele membre își aduc contribuția oferindu-și estimările naționale către Eurostat cu două săptămâni mai devreme decât în trecut.

Metodologia respectă, în esență, metodologia actuală pentru estimările rapide ale PIB-ului publicate la 45 de zile după încheierea trimestrului (t + 45)[1]. Principala diferență constă în utilizarea estimărilor preliminare din mai multe țări. Din cauza calendarului timpuriu, datele pentru cea de-a treia lună a trimestrului trebuie adesea să fie estimate (cel puțin parțial) de către statele membre.

Articol complet

Cum se obțin estimările rapide preliminare?

Pe scurt, majoritatea statelor membre ale UE își transmit către Eurostat estimările privind creșterea PIB-ului cu o zi înainte de data convenită a publicării. Acest grup include statele membre care își publică deja estimările la t + 30, precum și mai multe state membre care transmit estimări confidențiale către Eurostat. În continuare, Eurostat realizează agregarea ratelor de creștere de la trimestru la trimestru utilizând coeficienții de ponderare a PIB-ului țărilor pentru a obține estimări ale ratelor de creștere a PIB-ului la nivelul UE și al zonei euro.

Decizia de a începe publicarea estimărilor rapide ale PIB-ului la t + 30 pentru ZE/UE se bazează pe rezultatele fazei de testare pentru trimestrele din 2012-2015. În ultimele estimări de probă pentru trimestrul 2015T4, gradul de acoperire a țărilor a ajuns la 91 % din PIB-ul UE28 și la 94 % din PIB-ul ZE19.

Este estimarea preliminară fiabilă?

Întrucât estimările rapide sunt disponibile mai devreme decât estimările tradiționale, există un compromis între promptitudine și precizie. Pe baza celor 16 estimări de probă, revizuirea tipică preconizată la t + 45 pentru ratele de creștere ale PIB-ului publicate la t + 30 (cu rotunjire de o zecimală) ar fi de - 0,1, 0,0 sau +0,1 puncte procentuale, atât pentru zona euro, cât și pentru UE. În cazul unei schimbări dramatice bruște a direcției dezvoltării economice, cum s-a întâmplat în 2008T2 odată cu criza financiară, se pot preconiza revizuiri mai mari decât acestea.

Revizuirile preconizate au fost testate în funcție de criterii de calitate predefinite și au trecut aceste teste[2]. Figura 1 de mai jos ilustrează diferențele observate între ratele de creștere (nerotunjite) la (estimările de probă) t + 30, la t + 45 și la t + 65 de zile pentru 2012T1–2015T4. Graficul din partea superioară indică ratele de creștere pentru ZE, iar graficul din partea inferioară pentru UE.

Figura 1. Ratele de creștere (în %) din ZE (graficul superior) și din UE (graficul inferior) la t + 30 (test), t + 45 și t + 65 de zile

Acces direct:

Alte articole
Tabele
Bază de date
Secţiune tematică
Publicații
Metodologie
Vizualizări




Secţiune tematică

Note

  1. Detalii suplimentare sunt disponibile la următorul link.
  2. A se vedea documentul de lucru statistic al Eurostat „Estimare rapidă a PIB-ului la 30 de zile pentru zona euro și Uniunea Europeană” (care urmează a fi) publicat la 29 aprilie 2016 pe site-ul internet al Eurostat.