Statistics Explained

Foreløbige flash-estimater over BNP for Europa 30 dage efter afslutningen af hvert kvartal

Fra den 29. april 2016 og fremefter vil Eurostat offentliggøre foreløbige flash-estimater over det kvartalsvise BNP for euroområdet (EA) og for Den Europæiske Union (EU) ca. 30 dage efter afslutningen af hvert kvartal (t+30). Denne tidligere offentliggørelse er et resultat af samarbejdet inden for det europæiske statistiske system (ESS), idet medlemsstaterne indsender deres nationale skøn til Eurostat to uger tidligere end før.

Metoden følger i store træk den nuværende metode for flash-estimater over BNP offentliggjort 45 dage efter afslutningen af hvert kvartal (t+45)[1]. Den vigtigste forskel er brugen af flere foreløbige landeskøn. På grund af det tidligere tidspunkt for offentliggørelse må dataene for den tredje måned i kvartalet ofte (i hvert fald delvist) anslås af medlemsstaterne.

Hele artiklen

Hvordan udarbejdes de foreløbige flash?

Kort sagt, fremsender de fleste af EU's medlemsstater deres overslag over BNP-væksten til Eurostat én dag før den aftalte dato for offentliggørelse. Denne gruppe omfatter de medlemsstater, der allerede offentliggør deres t+30-skøn samt en række medlemsstater, der fremsender fortrolige skøn til Eurostat. Eurostat samler derefter landenes kvartalsvise vækstrater ved hjælp af vægte for landenes årlige BNP for at opnå skøn over BNP-vækstraterne for EU og euroområdet.

Beslutningen om at offentliggøre flash-estimater over BNP for EU/EA som t+30-skøn er baseret på resultaterne af en testfase for kvartalerne 2012-2015. I den sidste test for kvartalet 2015Q4 nåede landedækningen op på 91 % af BNP for EU-28 og 94 % af BNP for EA-19.

Er de foreløbige skøn pålidelige?

Da flash-estimaterne foreligger tidligere end de traditionelle skøn, bør der foretages en afvejning mellem aktualitet og nøjagtighed. På baggrund af de 16 prøveskøn ville den forventede typiske justering ved t+45 for BNP-vækstrater offentliggjort ved t+30 (afrundet til én decimal) være -0,1, 0,0 eller +0,1 procentpoint for både euroområdet og EU. Ved pludselige drastiske ændringer i den økonomiske udvikling, som det var tilfældet i 2008Q2 med den finansielle krise, kan der forventes større justeringer end disse.

De forventede justeringer er blevet testet i forhold til forud fastsatte kvalitetskriterier og levede op til disse kriterier [2]. Figur 1 nedenfor viser forskellene i (ikke-afrundede) vækstrater ved t+30 (testskøn), ved t+45 og ved t+65 dage for perioden 2012Q1–2015Q4. Det øverste diagram viser vækstrater for EA og det nederste diagram for EU.

Figur 1. Vækstrater (i %) i EA (øverste diagram) og EU (nederste diagram) ved t+30 (test), t+45 og t+65 dage

Direkte adgang til

Andre artikler
Tabeller
Database
Tematisk afsnit
Publikationer
Metodologi
Visualiseringer




Tematisk afsnit

Noter

  1. Nærmere oplysninger herom findes via dette link.
  2. Jf. Eurostats statistiske arbejdspapir "Euro area and European Union GDP flash estimates at 30 days", som offentliggøres den 29. april 2016 på Eurostats websted.