Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter omfattar 20 principer och rättigheter som är viktiga för välfungerande arbetsmarknader och sociala trygghetssystem.

Med handlingsplanen för den sociala pelaren omsätter EU principerna i konkret handling till gagn för invånarna. Planen innehåller också överordnade EU-mål som ska nås senast 2030.

EU-institutionerna, ländernas myndigheter, arbetsmarknadens parter och civilsamhället ansvarar tillsammans för att genomföra EU:s sociala pelare.

Tre ambitiösa EU-mål för 2030

78 %
Sysselsättning
Minst 78 procent av alla 20–64-åringar bör arbeta
60 %
Utbildning
Minst 60 procent av alla vuxna bör delta i utbildning varje år
15 miljoner
Minskad fattigdom
Minst 15 miljoner färre människor ska riskera fattigdom eller social utestängning

 

Omsätta principer i konkreta åtgärder

Här är vi nu

  • Coronakrisen satte stopp för sex år av positiv utveckling på arbetsmarknaden. Det tredje kvartalet 2020 var sysselsättningsgraden 72,4 procent.
  • År 2016 deltog endast 37 procent av de vuxna i någon form av utbildning varje år.
  • Under 2021 riskerade över var femte person i EU att drabbas av fattigdom eller social utestängning enligt Eurostat (21,7 procent av befolkningen eller 95,4 miljoner människor). Barnfattigdomen låg på 24,4 procent.

Nationella mål

EU-ländernas sysselsättnings- och socialministrar presenterade sina nationella mål den 16 juni 2022. Ländernas åtaganden innebär att EU är på god väg att nå eller till och med överträffa EU:s överordnade mål.

Vad tycker EU-invånarna om ett socialt EU?

”Små, praktiska saker som att få sitt examensbevis validerat, skaffa sig ett socialförsäkringsnummer, få ut sin lön och allt annat som behövs när man flyttar till ett annat EU-land måste vara enkelt.”

Pascal, Nederländerna

 

”Jag jobbar på ett företag som satsar på mångfald och inkludering och verkligen arbetar hårt för att undvika diskriminering på grund av bland annat kön och etnisk bakgrund. Jag tycker att EU borde lyfta fram vårt exempel eftersom vi har många goda idéer som vi gärna delar med oss av till andra företag.”

Alexandra, Rumänien

 

”Det bör vara lika enkelt och attraktivt att vara egenföretagare som att jobba, utbilda sig eller gå i pension i ett annat EU-land. Det kan dels leda till en bättre inkomst, dels skapa engagemang hos människor i alla åldrar och ge dem möjlighet att skapa nätverk över landgränserna.”

Wolfgang, Österrike

Offentligt samråd

Uttalandena ovan kommer från ett omfattande offentligt samråd med över tusen skriftliga bidrag från medlemsländer, regioner, städer, arbetsmarknadens parter, internationella organisationer, företag, tankesmedjor och privatpersoner. Kommissionen har dessutom samrått med drygt 1 500 viktiga aktörer, bland annat Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén, på en rad webbseminarier. Handlingsplanen bygger på resultaten från det offentliga samrådet.

Eurobarometerundersökning

Nio av tio EU-invånare (88 %) anser att ett socialt EU är viktigt för dem personligen. Det visar en Eurobarometerundersökning om sociala frågor från 2021.

Läs mer om Eurobarometerundersökningen

Socialt toppmöte och socialt åtagande i Porto

Det sociala toppmötet i Porto den 7–8 maj 2021, som anordnades av Portugal i egenskap av EU:s ordförandeland, var ett tillfälle att bekräfta åtagandet och ambitionen att sätta människorna i främsta rummet under och efter återhämtningen i EU. Vid toppmötet kunde man också samla krafter för att på högsta politiska nivå förnya åtagandet att genomföra den sociala pelaren.

Den 7 maj åtog sig parterna i ett gemensamt socialt åtagande i Porto att sträva efter att nå de överordnade mål för 2030 som slagits fast i kommissionens handlingsplan för den sociala pelaren.

Den 8 maj antog Europeiska rådet Portoförklaringen om sociala frågor.

Den 25 juni välkomnade Europeiska rådet EU:s överordnade mål från kommissionens handlingsplan för den sociala pelaren i linje med Portoförklaringen.

Röster från hela Europa vid det sociala toppmötet i Porto

Charles Michel
”Till dem som säger att det sociala EU är osynligt vill jag säga att det är lika osynligt som luften vi andas. Luften är osynlig men livsnödvändig.”
David Maria Sassoli
”Mötet i Porto får inte ses som ett mål, utan som en utgångspunkt för en social återhämtning.”
Mario Draghi
”Vi måste föra in pelarens mål och delmål i den europeiska planeringsterminen.”
Emmanuel Macron
”Som européer utformar vi svaret på den kris vi står inför: ett socialt svar, i linje med våra värderingar.”

 

Gemensam insats för att skapa ett mer socialt EU

Genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter är ett politiskt åtagande och ansvar som delas av EU-institutionerna, nationella, regionala och lokala myndigheter, arbetsmarknadens parter och civilsamhället som alla bidrar i enlighet med sina befogenheter.

EU-länderna bör fullt ut använda de stora EU-anslag som finns för att stödja reformer och investeringar, t.ex. EU-budgeten, NextGenerationEU och Europeiska socialfonden plus.

Det är helt avgörande att engagera nationella, regionala och lokala myndigheter, arbetsmarknadens parter och civilsamhället i arbetet med att genomföra pelaren.
EU-länderna bör på bästa sätt använda den europeiska planeringsterminen för att samordna ekonomiska, sysselsättningsrelaterade och sociala reformer och investeringar där man fokuserar på människorna och deras välbefinnande.
En framsynt och internationell EU-insats på det sociala området bidrar till att befästa EU:s roll som en ansvarsfull global ledare som arbetar för anständiga arbetsvillkor och social inkludering i hela världen.

Tidsplan och viktiga initiativ

I handlingsplanen beskriver kommissionen flera EU-åtgärder som man vill vidta under sin mandatperiod (fram till 2024) och som bygger på de åtgärder som redan genomförts sedan EU:s sociala pelare proklamerades på toppmötet i Göteborg 2017. Handlingsplanen är kommissionens bidrag till att omsätta pelarens principer i konkreta åtgärder.

  1.  
    Tredje kvartalet 2021
  2.  
    2022
  3.  
    2024
    Första utvärderingen av Europeiska arbetsmyndigheten
  4.  
    2025
    Översyn av handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter

 

Dela den här sidan