Statistics Explained

Αρχάριοι:Στατιστικές έννοιες – Ταξινομήσεις

Logo wide.png

Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος της ενότητας Στατιστικές για αρχάριους του Statistics Explained, όπου εξηγούνται με απλό τρόπο κάποιοι στατιστικοί δείκτες και έννοιες έτσι ώστε ο κόσμος των στατιστικών να γίνει κάπως ευκολότερος όχι μόνο για τους μαθητές και τους φοιτητές, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις στατιστικές.

Το αποτέλεσμα της οργάνωσης των πληροφοριών σε κατηγορίες σύμφωνα με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά ονομάζεται ταξινόμηση. Οι κατηγορίες θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένες, πλήρεις και αμοιβαία αποκλειστικές. Μια ταξινόμηση περιέχει συνήθως κωδικούς (αριθμούς ή γράμματα) και μπορεί να οργανωθεί σε μια ιεραρχική ή επίπεδη δομή.

Η ταξινόμηση NACE (συντομογραφία από τα γαλλικά του «La nomenclature statistique des activités économiques») είναι ένα παράδειγμα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς ευρωπαϊκών στατιστικών για την ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, η οικονομική δραστηριότητα «μεταποίηση» γίνεται αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε όλους τους στατιστικούς τομείς.


Παραδείγματα των συνηθέστερων ταξινομήσεων:

NACE (Statistical classification of economic activities): Στατιστική ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων

ISCO (International Standard Classification of Occupations): Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων

COFOG (Classification of the Functions of Government): Ταξινόμηση Λειτουργιών της Κυβέρνησης

COICOP (Classification of Individual Consumption According to Purpose): Ταξινόμηση Ατομικής Κατανάλωσης με βάση τον σκοπό

NUTS (Nomenclature of territorial units for statistics): Ονοματολογία των εδαφικών μονάδων για στατιστικούς σκοπούς

Combined nomenclature: Συνδυασμένη ονοματολογία: ταξινόμηση των εμπορευμάτων


Γιατί χρειαζόμαστε τις ταξινομήσεις;

Οι ταξινομήσεις μας βοηθούν να κατατάξουμε τα στοιχεία που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα με δομημένο και ιεραρχικό τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με το θέμα αυτό είναι συγκρίσιμα και καλύπτουν τα ίδια πράγματα.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το επάγγελμα «καθηγητής», που θα πρέπει να ταξινομηθεί στον τομέα «Εκπαίδευση» και όχι με βάση το γνωστικό αντικείμενο της διδασκαλίας. Αν δεν ταξινομηθεί κατά εναρμονισμένο τρόπο μέσω μιας ταξινόμησης, ο «καθηγητής μαθηματικών», θα μπορούσε, αντί του τομέα «Εκπαίδευση», να ταξινομηθεί στον τομέα «Επιστημονικές δραστηριότητες».